Tomaž Štular se pod imenom Bordo podaja na samostojno kantavtorsko pot in si na albumu "Medzvezdje" zastavlja večna vprašanja o vlogi in mestu človeka med ljudmi.

Tomaž Štular s kantavtorsko ploščo

Izkušnje z ustvarjanjem v bendu so lahko dobra popotnica za samostojno kantavtorsko pot. To potrjuje tudi Tomaž Štular, nekdaj pevec in kitarist skupine The Tide, ki si pod imenom Bordo na albumu »Medzvezdje« zastavi večno vprašanje o vlogi in mestu človeka med ljudmi. Pri tem nam z odprtostjo, ki v pesmih odmeva tudi po zvočni plati, namesto enoznačnih odgovorov raje ponudi prostor za lastni premislek.

 

Tomaž Štular kot Bordo na plošči Medzvezdje raziskuje lastni glasbeni in idejni izraz, tokrat v slovenskem jeziku (za The Tide je namreč pisal v angleščini). V pesmih išče odgovore na vprašanja, kakršna si verjetno zastavlja vsakdo od nas:

“Seveda nihče ni vseved, vsi imamo ogromno za vprašat, ogromno moramo še narediti, ogromno moramo zrasti v tem našem življenju. Mislim – če se jaz o nečem sprašujem, verjetno nisem edini, ki se o tem sprašujem …”

Tomaž Štular, pogovor za Pesem v žepu

 

Na Medzvezdju je moč občutiti povezavo z bendovskim ustvarjanjem, iz katerega izhaja Tomaž Štular, hkrati pa tudi njegovo tendenco po samostojnem kantavtorskem ustvarjanju. Vendar, kot pravi sam, še ni dovolj daleč, da bi svoje pesmi predstavljal sam, zgolj z vokalom in akustično kitaro – predvsem zato, ker so pesmi z albuma napisane za bend:

“Še vedno to zveni – in produkcija zveni – dokaj “The Tide”-ovsko oziroma polno, se pravi cel bend je, bobni so, aranžmaji so, vsega je zelo veliko. Medtem ko so me nekateri prijatelji – še vedno me – pozivajo, da bi bilo fino stopiti na oder, samo glas in kitara. Nisem še tam. Mislim, da bo treba začeti delati drugačne songe oziroma songwriting mora biti na drug način narejen, da bi lahko šel delat neke vrste poezijo, uglasbeno poezijo, nekaj takega. To me blazno zanima …”

Tomaž Štular, pogovor za Pesem v žepu

 

Prav zato za zdaj Bordo ostaja hkrati kantavtorski in bendovski, Tomažu Štularju so Medzvezdje pomagali ustvariti Janez Šter, Drejc Pogačnik, Tina Marinšek, Kaya Tokuhisa, Miodrag Dimitrijević in Štefan Starc, kot producent pa je pri plošči sodeloval Peter Penko.

Teja Klobčar