Izmerite svoj gleženjski indeks. Ateroskleroza ni nikoli prisotna le v eni žili in tudi ni omejena le na noge

Ko zaradi bolečin v nogah ne moremo prehoditi niti petdeset metrov, je skrajni čas za pregled pri zdravniku. Posredi je lahko obolenje, ki ga poznamo kar pod tremi imeni: bolezen ogledovalca izložb, bolezen zamašenih žil, periferna arterijska bolezen. Zanjo je značilna stiskajoča bolečina v mečih ali stegnu, ki se pojavi med hojo in preneha po počitku. Bolezen ima lahko zelo hude posledice; sreča v nesreči pa je, da jo lahko odkrijemo s hitro in enostavno meritvijo.

Periferna arterijska bolezen, bolezen zamašenih žil, bolezen ogledovalca izložb: tri imena za isto obolenje. Dokler ni resnih zapletov, se ljudje niti ne zavedajo, da imajo bolezen zamašenih žil, ki povzroča težave kar vsakemu šestemu človeku, starejšemu od petinpetdeset let. Obolenje se lahko v najtežjih oblikah zaplete z gangreno in privede do amputacije prizadete noge, opozarja kardiolog in specialist za bolezni žil dr. Aleš Blinc.

V Sloveniji poišče pomoč zaradi znakov in simptomov periferne arterijske bolezni kar do 3000 ljudi na leto. Zgodnje prepoznavanje obolenja še nikoli ni bilo tako enostavno, kot je zdaj, pravi dr. Blinc. Hitra, enostavna in neboleča metoda za ugotavljanje stanja arterijske prekrvavitve nog je meritev gleženjskega indeksa.

Prof. dr. Aleš Blinc je predstojnik Oddelka za žilne bolezni UKC Ljubljana. Poudarja, da je za preprečevanje in zdravljenje začetnih oblik periferne arterijske bolezni ključno obvladovanje dejavnikov tveganja. Najmočnejša sta kajenje in sladkorna bolezen. Sledijo še napredovalno ledvično popuščanje, zvišan krvni tlak, povečane vsebnosti maščob in holesterola v krvi, debelost, telesna nedejavnost, družinska obremenjenost in starost. Kadar se stanje kljub začetnemu zdravljenju in spremembi življenjskega sloga ne izboljša in bolečina ne pojenja, pa se zdravniki odločijo tudi za operacijo na žilah v nogi.

Podrobneje: https://zdravearterije.si/

Iztok Konc