V ljubljanski Kinoteki so dopoldne premierno predvajali film Sanjina Švajgerja z naslovom Ne pozabi name, ki dokumentira dan človeka z demenco v domu za starejše. Film prikazuje običajen dan v enoti, ob tem pa razkriva mrežo odnosov, ki so se spletli med samimi stanovalci, med stanovalci in zaposlenimi in med svojci in zaposlenimi. Člani skupine v enoti pa pripovedujejo, kako se pogovarjati s človekom z demenco in kako ga pomiriti. Vse to zna in tudi uporablja stalna ekipa v enoti Deteljica v Domu Petra Uzarja iz Tržiča. Po premieri je sledila še okrogla miza.

Film Sanjina Švajgerja, ki dokumentira dan človeka z demenco v domu za starejše

V ljubljanski Kinoteki so dopoldne premierno predvajali film Sanjina Švajgerja z naslovom Ne pozabi name, ki dokumentira dan človeka z demenco v domu za starejše. Film prikazuje običajen dan v enoti, ob tem pa razkriva mrežo odnosov, ki so se spletli med samimi stanovalci, med stanovalci in zaposlenimi ter med svojci in zaposlenimi. Člani skupine v enoti pa pripovedujejo, kako se pogovarjati s človekom z demenco in kako ga pomiriti. Vse to zna in tudi uporablja stalna ekipa v enoti Deteljica v Domu Petra Uzarja iz Tržiča. Premieri filma je sledila še okrogla miza.

S filmom ne nagovarjamo le institucij, ne samo institucionalne oskrbe, ampak je središče življenjski svet človeka z demenco. Njegovo razmišljanje, njegovo čustvovanje in ob tem tudi odnos, ki ga imajo negovalci, komunikacija, ki jo imajo negovalci do stanovalcev. Seveda je pomemben tudi tretji člen tega našega trikotnika, to pa so svojci, ki prihajajo vsak dan. Tako lahko vidimo, da so dobili stanovalci z demenco v tržiškem domu nekako novo razširjeno družino. Vsak dan zanje skrbijo negovalci in takrat ko le lahko prihajajo tudi svojci, odpeljejo stanovalko ali stanovalca na izlet ali pa se družijo. Tako vsi skupaj lahko poskrbimo, da se imajo ljudje z demenco v svojem svetu lepo.

Aljana Jocif