Maturantska parada v Ljubljani znova dviga veliko prahu. Na Dijaški skupnosti Ljubljana opozarjajo, da organizator, plesna šola Urška Pro, želi dijakom, ki za maturantski ples niso izbrali njihove plesne šole, za udeležbo na paradi zaračunati 59€. Dijaška skupnost meni, da je parada s tem postala predmet izsiljevanja dijakov, v celotno zgodbo naj bi bile vpletene celo grožnje s strani predstavnikov plesne šole Urška Pro. Ti vse skupaj ostro zavračajo in zatrjujejo, da cena za vse maturante ostaja 10€ in da se držijo sporazuma z Mestno občino Ljubljana, podpisanega januarja letos. Več Jure Čepin.

Bodo dijaki za parado res morali odšteti 59 evrov?

Maturantska parada v Ljubljani znova dviga veliko prahu. Na Dijaški skupnosti Ljubljana opozarjajo, da organizator, plesna šola Urška Pro, želi dijakom, ki za maturantski ples niso izbrali njihove plesne šole, za udeležbo na paradi zaračunati 59€. Dijaška skupnost meni, da je parada s tem postala predmet izsiljevanja dijakov, v celotno zgodbo naj bi bile vpletene celo grožnje s strani predstavnikov plesne šole Urška Pro. Ti vse skupaj ostro zavračajo in zatrjujejo, da cena za vse maturante ostaja 10€ in da se držijo sporazuma z Mestno občino Ljubljana, podpisanega januarja letos.

Dijaška skupnost Ljubljana pravi, da je v začetku šolskega leta direktor plesne šole UrškaPro, Boris Prokofjev, na predstavitvah svoje plesne šole, dijakom dejal, da bodo v primeru, da ne izberejo njegove plesne šole za organizacijo maturantskega plesa, za udeležbo na maturantski paradi morali plačati 59 evrov. Dijaška skupnost je nato stopila v stik z Mestno občino Ljubljana, kjer so zatrdili, da v primeru, da bo cena maturantske parade znašala 59 evrov, MOL ne bo odstopil javnih površin za organizacijo dogodka. Kristijan Briški, predsednik Dijaške skupnosti Ljubljana, pojasnjuje nadaljevanje zgodbe.

Dober mesec kasneje smo se srečali pri gospodu županu – predstavniki Dijaške skupnosti Ljubljana, predstavniki plesne šole Bolero, predstavniki plesne šole Urška in ravnatelji nekaterih srednjih šol. Dogovorili smo se za točno določeno ceno, ki naj bi bila 10 evrov in DDV. Dogovorili smo se tudi, kaj vse ta znesek dijakom ponudi – ves material, zajtrk, udeležbo na paradi in vstopnino na “after party”. Dogovorili smo se tudi, da bo Plesna šola Urška 10 000 evrov plačala dijaški organizaciji, če se dogovora, s katerim so se strinjali vsi na sestanku, ne bo držala.

Ob začetku oglaševanja dogodka so se nato znova pojavile manipulacije, saj je bil oglaševani znesek spet 59 evrov, tako pravijo na Dijaški skupnosti Ljubljana, kjer dodajajo še, da so bili s strani predstavnikov plesne šole Urške Pro deležni groženj, da bodo proti njim uporabili vsa pravna sredstva in da bodo razkrili vsa njihova imena. No, druga stran, torej plesna šola Urška Pro vse skupaj ostro zavrača, solastnica Urške Pro Mateja Hočevar Prokofjev pojasnjuje, da so junija lani resda pripravili brošuro, v kateri so navedli informacijo o višini stroška organizacije Maturantske parade in ta je 59€ na udeleženca. V avgustu in oktobru so nato na sestankih na MOL potekali pogovori o organizaciji parade in o ceni, kar so na zadnjem srečanju tudi strnili v ključne točke. Glede domnevnih groženj pa Mateja Prokofjev pravi, da gre za laž in sprenevedanje predstavnikov Dijaške skupnosti Ljubljana, grožnje niso bile nikoli niti izrečene niti zapisane, da so na družbenih omrežjih določene zadeve zgolj pojasnjevali, da pa so vsa ta pojasnila oz. objave že izbrisane. Dodajajo še, da pri organizaciji parade vsako leto sodeluje veliko število dijakinj in dijakov, s čimer je zagotovljen zadosten vpliv tistih, ki jim je prireditev tudi namenjena.

Z vprašanji pa smo se obrnili tudi na Mestno občino Ljubljana, od koder so pisno sporočili, da si ves čas prizadevajo, da bi vsi deležniki našli skupni jezik ter da bi zaradi maturantk in maturantov parada lahko izvedli. Slovensko cesto organizatorjem odstopijo brezplačno, ima pa sama organizacija določene stroške. Zato so se dogovorili, da je strošek organizacije maturantske parade 10 € na udeleženca. In še – glede na to, da se organizator velikokrat ne drži dogovora oziroma je ves čas potrebna kontrola in opozarjanje, hkrati pa je vsako leto večje nezadovoljstvo vseh z organizatorjem, razmišljamo tudi o možnosti spremembe izvajalca oz. da občina sama prevzame izvedbo maturantske parade.

 

Jure Čepin