Jutranji pogovor z berlinsko dopisnico Polono Fijavž

Vprašanje, ki se zdaj že nekaj časa pojavlja v nemški javnosti in tamkajšnjih medijih: kako trdno je v sedlu Angela Merkel? Njena priljubljenost se je sicer znova povečala, ampak na Macronove predloge o prihodnosti Evropske unije je francoskemu predsedniku odgovorila Annegret Kramp-Karrenbauer, ne Merklova, kar je te dni v Nemčiji znova sprožilo ugibanja, da bi morda še letos tudi vodenje države prepustila komu drugemu.

Merklova je prefinjeno preložila odgovornost za vse morebitne nadaljnje poraze CDU na Annegret Kramp-Karrenbauer, edino kar jo lahko predčasno spravi s kanclerskega položaja, je razpad koalicije.

V petek v Berlin prihaja švedska najstniška okoljska aktivistka Greta Thunberg, kako množično se otroci udeležujejo teh protestov po Nemčiji? Kako se odzivajo šole? Kako starši?

Šole v večini podpirajo oziroma ne ovirajo otrok, ki se želijo udeležiti podnebnih protestov. Nekateri starši se jezijo na politike, ki se zdaj skupaj z mladimi udeležujejo protestov, češ politiki naj opravijo svoje delo, otroci pa naj hodijo v šolo in se učijo.

Bojan Leskovec, Polona Fijavž