Kaj se dogaja v Mariboru? Ali drugo največje slovensko mesto "umira" ali je na poti razvojnega preobrata? Če se bo ta zgodil, kaj lahko pričakujejo njegovi prebivalci? S temi vprašanji se med drugim v ukvarjata sociolog dr. Miran Lavrič in antropolog dr. Andrej Naterer. Svoja spoznanja sta zapisala v knjigi z naslovom "Mesto neizpolnjenih pričakovanj - Družbeni profil Maribora v začetku 21. stoletja". Njune ugotovitve bomo pobliže spoznali v sredinem Intervjuju. Z njima se bo pogovarjal Stane Kocutar. Po deseti na Prvem.

Sociolog dr. Miran Lavrič in antropolog dr. Andrej Naterer sta raziskovala družbene, politične kulturne in socialne razmere Maribor v minulih desetletjih

Kaj se dogaja v Mariboru? Ali drugo največje slovensko mesto “umira” ali je na poti razvojnega preobrata? Če se bo ta zgodil, kaj lahko pričakujejo njegovi prebivalci? S temi vprašanji se med drugim v ukvarjata sociolog dr. Miran Lavrič in antropolog dr. Andrej Naterer. Lotila sta se namreč raziskovanja družbenih, političnih, kulturnih in socialnih razmer v Mariboru v minulih desetletjih in na tej podlagi je nastala knjiga Mesto neizpolnjenih pričakovanj – Družbeni profil Maribora na začetku 21. stoletja. V študiji sta prišla do zanimivih, celo pretresljivih ugotovitev, ki so med seboj večkrat v nasprotju, ugotavljata specifično miselnost Mariborčanov, ki so bolj kot drugje zazrti v nedavno preteklost, dokaj nezaupljivi, bolj kot drugi državljani nenaklonjeni priseljencem in tujcem in zaprti v ozke družbene okvire. Takšno ozračje ni najbolj naklonjeno razvojnemu preboju, a kljub temu Maribor ni brez razvojnih potencialov in obstaja nekaj znamenj, da bi se trend lahko spet obrnil navzgor.

Stane Kocutar