S čim se boste lotili spomladanskega čiščenja?

Naravna čistila

Ste se že lotili spomladanskega čiščenja vašega doma? Kakšni izdelki so v vaši omarici s čistili? So to umetna, običajna čistila, ki jih najdemo na policah vsake trgovine, imajo zelo širok cenovni razpon in so navadno zelo učinkovita, tudi agresivna, ali so to naravna, bio, eko čistila, ki glede na sestavine v nasprotju s prvimi ne onesnažujejo okolja? Morda pa ste med tistimi, ki imajo v omarici s čistili zgolj pršilko z vodo, alkoholni kis, sodo bikarbono in recimo citronsko kislino?

Receptov za doma narejena čistila je zelo veliko. Aromaterapevtka Ana Ličina iz Šole aromaterapije za čiščenje številnih površin, razen recimo granita in neobdelanega lesa, uporablja univerzalno čistilo z zgolj kisom, vodo in eteričnimi olji. Tanja Sluga iz Hiše nature prav tako poleg limoninega soka in sode bikarbone za čiščenje v svojem domu redno uporablja alkoholni kis. Opozarja pa, da ga ne smemo mešati s sodo bikarbono, ker bo prišlo do nevtralizacije, torej ne bo učinka.

“Če imamo radi sebe, je zelo pomembno, da poskrbimo tudi, kaj vnašamo vase in v svoje okolje. Zakaj bi še bolj obremenjevali naš organizem, kot je že obremenjen?”

Še pred desetimi leti ste težko dobili izdelke, ki so bili trajnostno zasnovani, so uporabljali reciklirane materiale, bili biorazgradljivi, niso bili testirani na živalih in njihova proizvodnja ni bila moralno sporna. Danes je drugače. Že v vsaki fizični in številnih spletnih trgovinah lahko najdemo takšne izdelke – tudi čistila.  Elvis Kenik iz avstrijskega podjetja Niceshops je povedal, da je znamk, ki prodajajo ekološka čistila vsako leto več. Opaža pa tudi trend, da manj kot ima nek izdelek sestavin, bolj je prodajan. Tamara Kavčič iz podjetja Goody.si je povedala, da je sama začela uporabljati naravna čistila po sili razmer, ko se je v družini pojavila huda alergija na nekatere od preparatov, ki so jih uporabljali za čiščenje doma. Zato opozarja, da je vedno – tudi pri naravnih čistilih v trgovinah – treba biti pozoren na deklaracije oziroma sezname sestavin. Če so na seznamu zgolj recimo beli kis, rastlinski alkohol, eterična olja, rastlinski izvlečki, potem je skrb odveč. Trajnostno naravnano trgovino predvsem s kozmetiko in čistili Okaay.si sta pred leti odprli tudi sestri Keržan. Najprej na najboljši možni lokaciji – na spletu, kasneje tudi v fizični obliki. Sandra Keržan je povedala, da so se na začetku soočale predvsem z vprašanji, ali ta čistila, ki so izdelana zgolj na bazi rastlin in sadja, res delujejo.

“Največji problem je bil prepričati ljudi, da zamenjajo mentaliteto, da naravno ne učinkuje. Imajo isti učinek kot kemikalije, le da s tem manj škodujemo sebi in okolju.”

Nataša Rašl