Na Vodnikovi domačiji se danes začenja tretji Festival angažiranega pisanja Itn., ki vsako pomlad mladini in vsem ostalim v mestu prinese intenzivno druženje s knjigami in ob knjigah. Tudi letos se bodo zvrstili številni pogovori, predavanja, umetniški dogodki in delavnice, povezane z literaturo.

Trije festivalski dnevi, trinajst dogodkov in nešteto razlogov za druženje ob knjigah

Na Vodnikovi domačiji in v Kinu Šiška se je danes začel že 3. festival angažiranega pisanja Itn., ki vsako pomlad mladini in vsem ostalim v mestu prinese intenzivno druženje s knjigami in ob knjigah. Tudi letos se bodo zvrstili številni pogovori, predavanja, umetniški dogodki in delavnice, povezane z literaturo. Na festivalu, ki nastaja v tesnem sodelovanju Vodnikove domačije, Mladinske knjige in Novega dijaka, bodo izpostavili  tiste knjige, avtorje in avtorice, ki opozarjajo na spregledano ali samoumevno, rušijo predsodke in rišejo poudarke, ki nas lahko vodijo k sestavljanju boljšega sveta.

Trije festivalski dnevi, trije tematski sklopi in kar trinajst različnih dogodkov. Danes, na prvi festivalski dan, v petek 5. aprila,  bodo poleg pogovora  s pisateljico Janne Teller, potekala različna prevpraševanja na temo Ženske pisave in sicer dve predavanji, na katerih bodo poskušali osvetliti  tematiko stereotipnih podob žensk v literaturi in okrogla miza na temo #jaztudi + trije romani. Ogledali pa si boste lahko tudi predstavo po knjigi z naslovom Vse Janne Teller, ter pripovedovalsko-glasbeno predstavo Krvava izba.

V soboto 6. aprila bodo sledili dogodki na temo Svoboda. Kot pravi Nika Kovač, bodo začeli že zjutraj in sicer z druženjem s tremi avtorji, tremi knjigami in tremi zajtrki. Dijakinje in dijaki so si letos izbrali druženje z Anjo Golob, Simono Semenič in Nejcem Gazvodo. Popoldan se bodo režiser Žiga Divjak, ilustratorka Samira Kentrić in pisateljica Janja Vidmar, v sklopu treh predavanj, spraševali o vlogi sodobne družbe in javnosti ter o tem ali je lahko umetnost povod za družbene spremembe. Nedelja pa bo zapisana poeziji. Predstavili bodo knjižno zbirko Nova lirika in knjigo Trije spomini, ki pripoveduje zgodbo sirskega pesnika Mohameda Al Munema. Zadnji festivalski dan bodo Člani društva Novi dijak, zaključili s performansom Trije spomini/knjiga na odru, katerega namen je poskus, kako knjigo postaviti na oder.

Kot še dodaja Nika Kovač, namen festivala Itn. ni pojasnjevati, kaj berejo mladi, temveč zakaj je angažirano pisanje pomembno, kako ga brati in kdo so angažirani avtorji in avtorice. Festival že tretje leto ustvarjajo z velikih zanosom in z željo po družbenih spremembah. Pri tem pa poudarjajo, da družbena kritičnost ni nekaj, kar je lastno mladim, temveč bi moralo biti lastno vsem.

 

Tita Mayer