Vlada po nujnem postopku znižuje obdavčitev regresa. Hkrati upa, da bo državni zbor spremembe potrdil čim prej, da bi lahko zaposleni zaradi predlaganih razbremenitev že letos prejeli višje izplačilo regresa, in sicer od 150 do 250 evrov, če bo regres izplačan le v višini predpisane spodnje meje, ki je enaka minimalni plači.

Regres bo že letos manj obdavčen, neto znesek bo enak bruto izplačilu

Vlada po nujnem postopku znižuje obdavčitev regresa. Hkrati upa, da bo državni zbor spremembe potrdil čim prej, da bi lahko zaposleni zaradi predlaganih razbremenitev že letos prejeli višje izplačilo regresa, in sicer od 150 do 250 evrov, če bo regres izplačan le v višini predpisane spodnje meje, ki je enaka minimalni plači. Finančni minister Andrej Bertoncelj je po seji vlade povedal:

“Regres za leto 2019 je v celoti oproščen plačila vseh prispevkov.”

Regres za letni dopust pripada vsem zaposlenim, delodajalci ga morajo izplačati do julija in ne manj kot znaša minimalna plača, torej ne manj kot 887 evrov. Vlada sicer določa tudi zgornjo mejo neobdavčenega regresa, to je do povprečne plače, kar je približno 1700 evrov. Od delodajalcev bo odvisno, ali bodo izkoristili možnost višjega regresa.

Zdenka Bakalar