Evropski poslanke in poslanci bodo odločali o najnovejšem predlogu direktive o avtorskih pravicah na digitalnem notranjem trgu. O direktivi se je Marko Rozman pogovarjal z dr. Majo Bogataj Jančič, vodjo inštituta za intelektualno lastnino.

So evropski poslanke in poslanci s sprejetjem direktive uničili internet?

Evropski poslanke in poslanci so danes sprejeli Direktivo o avtorskih pravicah na digitalnem notranjem trgu, ki je od lanskega poletja sprožala burne razprave. Podporniki nove ureditve poudarjajo, da si lahko zdaj umetniki, ustvarjalci in avtorji obetajo večjo zaščito in boljše plačilo za svoje delo, nasprotna stran pa svari, da direktiva prinaša konec svobode interneta, kot smo jo poznali do danes. O direktivi smo se pogovarjali z doktorico Majo Bogataj Jančič, vodjo inštituta za intelektualno lastnino. Med drugim je poudarila:

Vsebine na internetu ne razširjamo samo zato, da bi z njo trgovali ali kaj zaslužili. Mi komuniciramo, se učimo, se zabavamo in uporabljamo ta kanal še za kaj drugega. Zato pravimo, da se bo internet spremenil in ne bo več tak, kot je bil.

 

Marko Rozman