V več kot 2 tisoč mestih v 125 državah po svetu so mladi danes zapustili šolske klopi in se 5 minut pred poldnevom zbrali na mestnih trgih, da bi od politikov zahtevali, da s konkretnimi dejanji zaustavijo nevarno segrevanje planeta. Mladi imajo torej dovolj besed tistih, ki odločajo, dovolj strategij in ciljev, ki se ne izpolnjujejo, dovolj tistih, ki podnebnih sprememb ne jemljejo resno. Tudi v Sloveniji so se zbrali v več krajih, in sicer v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Novem mestu, Slovenskih Konjicah, Ormožu, Kamniku in na Ravnah na Koroškem. Kako je bilo v Ljubljani? V živo s kongresnega trga na Prvi program Radia Slovenija …

Podnebni štrajk v 8 mestih po Sloveniji, po svetu pa v več 2 tisoč krajih v 125 državah

V več kot 2 tisoč mestih v 125 državah po svetu so se mladi danes 5 minut pred poldnevom zbrali na mestnih trgih, da bi od politikov zahtevali, da s konkretnimi dejanji zaustavijo nevarno segrevanje in uničevanje edinega planeta, ki ga imamo. Mladi imajo torej dovolj besed tistih, ki odločajo, dovolj strategij in ciljev, ki se ne izpolnjujejo, dovolj tistih, ki podnebnih sprememb ne jemljejo resno. Tudi v Sloveniji so se zbrali v več krajih, in sicer v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Novem mestu, Slovenskih Konjicah, Ormožu, Kamniku in na Ravnah na Koroškem. Kako je bilo v Ljubljani? Ekipa Prvega programa Radia Slovenija je bila na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Mladi imajo onesnaževanja in neukrepanja tistih, ki imajo vajeti v svojih rokah, dovolj, so proti preveliki odvisnosti od fosilnih goriv in izkoriščanju planeta v imenu kapitala. Zahtevajo skrb za planet, ki je skrb za prihodnost, omejitev naraščanja temperature, zelena delovna mesta, dostopen javni potniški promet, večjo izbiro lokalnih izdelkov, zmanjševanje količine odpadkov … Ker so razmere resne, je treba ukrepati takoj, so prepričani. To so pokazali tudi s tem, da so štrajkali – da so zapustili šolske klopi in se udeležili globalnega protesta za okolje. Večina šolarjev ni imela težav z odsotnostjo od pouka, nekateri pa so “špricali” – usoda planeta je pomembnejša kot ura ali dve (ne)opravičenega šolskega izostanka ali celo njihova izobrazba, pravijo mladi.

Predstavniki gibanja Mladi za globalno pravičnost so svoje zahteve predali tudi predsedniku vlade Marjanu Šarcu.

Tu je 5 ukrepov mladih za podnebno pravičnost:

1. Vlada naj rešuje podnebne spremembe kot krizo globalnih razsežnosti.

2. Zahtevamo takojšnje ukrepe za ozelenitev proračuna ter pospešen prehod v pravično, brezogljično in krožno gospodarstvo.

3. Zahtevamo ustanovitev delovne skupine, ki bo pripravila pravičen načrt zaprtja Termoelektrarne Šoštanj in Premogovnika Velenje najkasneje do leta 2030 ter plan prehoda regije v zeleno in socialno prihodnost.

4. Zahtevamo pospešen prehod na polnovredno, čim bolj lokalno in večinoma rastlinsko prehrano ter ukrepe za sonaravnejšo kmetijstvo.

5. Zahtevamo 40-odstotno znižanje emisij v prometu do leta 2040 glede na leto 2005.

 

Špela Šebenik, Tadeja Bizilj