Big Band se predstavi

Jože Privšek

Vse najboljše

privšek
foto: Osebni arhiv Petra Privška/MMC

Prav na današnji dan bi svoj 82. rojstni dan praznoval Jože Privšek, ta genialni glasbeni um, ki je naš orkester vodil več kot tri desetletja.
Jože Privšek se je rodil leta 1937 in že zelo zgodaj pokazal velik glasbeni talent. Njegov prvi inštrument je bila harmonika, kasneje pa se vpisal na Grafično šolo in pri dvajsetih delal kot grafik v tiskarni.
Privšek je z radijskim, takrat Plesnim orkestrom, začel sodelovati že leta 1954 in to kot 2. pianist. Prvič je stal pred orkestrom v začetku leta 1958, pa ne pred našim, temveč beograjskim. Po študiju na sloviti univerzi Berklee je Privšek prevzel vodenje orkestra in začel novo prakso in prav to je orkester pozneje poneslo v sam vrh ne samo jugoslovanskih orkestrov, temveč tudi evropskih in svetovnih. Vedno je pisal z mislijo na vsakega posameznika v orkestru, z vsemi njegovimi dobrimi in slabimi lastnostmi. Šele tako, pravi, je možno dobiti iz glasbenika maksimum in posledično seveda tudi iz orkestra. Treba je poznati izvajalčevo dušo. In Jože Privšek je zagotovo do potankosti poznal vsako dušo v Plesnem orkestru. Big Band je prvič javno vodil leta 1961 na koncertu v Slovenski filharmoniji, zadnjič pa na koncertu na Dunaju 20. junija leta 1992. Uradno se je upokojil 1. junija 1993. Po upokojitvi je Jože Privšek še ustvarjal, vendar našega Big Banda ni nikoli več vodil. Sodeloval je z drugimi orkestri, največ z Orkestrom slovenske vojske, leta 1997 pa je na Ljubljanskem jazzovskem festivalu vodil tudi Evroradijski big band.

Pred dvema letoma, ob 80-letnici njegovega rojstva, smo se mu prav v oddaji Big Band RTV Slovenija se predstavi poklonili s ciklom 15-ih oddaj in zadnji, 15. oddaji, v kateri smo izbrali najboljše in najlepše, izjave gostov in Jožeta Privška samega, bomo ponovno prisluhnili. O njem so takrat razmišljali gostje: Elza Budau, Dušan Hren, Jaka Pucihar, Jani Golob, Patrik Greblo, Mitja Reichenberg, Vincent Nilsson in sin Peter Privšek. Nekaj prostora nam je s svojim razmišljanjem namenil tudi Jože Privšek sam.

Letos mineva 21 let od njegove smrti, a tu je njegova glasba, ki bo živela, mi pa jo poslušamo, igramo in analiziramo. Vse bo minilo, samo ona bo ostala.