Skrito ali zamolčano orožje v boju proti odpornim bakterijam. Z njimi so okužbe poskusno zdravili že pred več kot stoletjem

Prof. dr. Tomaž Bratkovič s Fakultete za farmacijo v Ljubljani ob modelu pojasni: »Bakteriofagi so preprosti virusi, ki napadejo in ubijejo bakterije. Najdemo jih v naravi, pa tudi v našem telesu.« Morda je zato zdaj, ko je vse več bakterij odpornih na antibiotike, pravi čas, da na pomoč spet pokličemo prav bakteriofage. Z njimi so okužbe poskusno zdravili že pred več kot stoletjem, vendar pa je razvoj in vzpon bakteriofagne terapije na Zahodu hitro zasenčilo odkritje prvih antibiotikov. Na vzhodu pa se je uporaba bakteriofagov za boj proti bakterijskim okužbam ohranila vse do danes.

Bakteriofage najdemo v naravi, pa tudi v našem telesu. Če jih primerjamo z antibiotiki, lahko naštejemo nekaj prednosti, pa tudi nekaj slabosti. Bakteriofagi so zelo specifični in izbirčni pri tem, katere bakterije bodo napadli. Zagovorniki bakteriofagne terapije pravijo, da je to prednost, saj v telesu uničijo samo nevarne bakterije in ne kar vseh po vrsti. Vendar pa so bakteriofagi precej večji od antibiotikov, kar pa oteži njihov napad na bakterije.

Vse večja odpornost bakterij na antibiotike je težava, ki ogroža čedalje več ljudi. Po ocenah strokovnjakov zaradi super odpornih bakterij v Evropski uniji vsako leto umre več kot 30.000 prebivalk in prebivalcev. Med rezistentnimi oziroma odpornimi bakterijami so povzročiteljice pljučnic in bolnišničnih okužb, pa bakterije, ki povzročajo vnetje mehurja, okužbe ran, gonorejo.

Dr. Bratkovič je profesor na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani. Bakteriofagi so mu dobro poznani, saj jih uporablja pri svojem raziskovalnem delu; vendar v povsem druge namene, kot je boj proti bakterijam in okužbam. Ob pomoči bakteriofagov razvija nova biološka zdravila. Predvideva, da bodo v boju proti odpornim bakterijam lahko odlična dopolnitev obstoječemu antibiotičnemu arzenalu.

Več o superodpornih bakterijah: Antibiotiki – le še danes in nikoli več?!

Iztok Konc