Z besedo in zvokom smo v pogovoru z Daretom Ruparjem ujeli ključnega trenutke delovanja športnega uredništva. Z njim se je pogovarjala Mojca Delač.

Športno radijsko uredništvo je bila prva takšna enota na Slovenskem, vse skupaj pa se je začelo prav na Prvem programu

Jožefovo je dan, ko v naši hiši praznujejo člani športnega programa. Pred sedemdesetimi leti je prvi urednik postal Slavko Tiran. Že pred tem pa je bilo mogoče slišati športna oglašanja, ki so bila največkrat povezana s slovenskim športnim praznikom, skoki v Planici. Profesor Drago Ulaga se je tako v eter javil že ob prvem mednarodnem tekmovanju pod Poncami.

Razcvet je športno uredništvo doživelo v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja, ko so v uredništvu v ospredje stopili legandarni poročevalci in vse bolj tudi reporterji Franci Pavšer, Franek Trefalt in Mirko Strehovec, ki so pospremili nekaj izjemnih vrhuncev našega športa, tedaj še v jugoslovanski preobleki.

S samostojnostjo se je razvoj športa in s tem tudi našega uredništva še krepil. 8. februarja 1992 v Albertvillu je prvič pod svojo zastavo Slovenija vkorakala tudi na olimpijsko prizorišče. Po bronasti in srebrni dobi smo dočakali tudi zlato olimpijsko obdobje z zmagoslavjem veslačev Iztoka Čopa in Luke Špika ter strelca Rajmonda Debevca, ki je zbral kar osem olimpijskih nastopov. Ob spremljanju športnih dogodkov pa so naši športni reporterji pospremili še obilo drugih zanimivih dogodkov. Med drugim tudi oglašanja ob skoku s padalom, ki ga je leta 1993 opravil Rajko Dolinšek.

Prvotno je naše športno uredništvo delovalo na Prvem programu tedaj Radia Ljubljana, zdaj pa so radijski športni novinarji sestavni del Vala 202. Seveda pa se ob pojavljanju v etru zaradi zahtev zdajšnjega časa vse bolj pojavljajo tudi na modernih medijskih platformah na družabnih omrežjih.

Mojca Delač