Petminutni spominski koledar o ljudeh, ki so se rodili tistega dne oz. o dogodkih, ki so povezani s tem datumom.

Juro Adlešič, Janko Ravnik, Jakob Soklič

Slovenci smo leta 1836 dobili prvo izvirno povest “Sreča v nesreči” ali “Popisvanje čudne zgodbe dveh dvojčikov”, romantično in burno zgodbo iz obdobja Napoleonovih vojn pisatelja Janeza Ciglerja; tedanjim bralcem se je močno priljubila. Fran Levstik je to povest navedel kot enega od zgledov izvirnega slovenskega pripovedništva. Iz nje je izšel tip večerniških povesti, vplivala pa je predvsem na poznejšo mladinsko nabožno književnost.

Janez Cigler je v Ljubljani končal študij bogoslovja in postal jetniški kurat na ljubljanskem Gradu, nato pa je bil župnik v Višnji gori. V dvajsetih letih 19. stoletja je pod Vodnikovim vplivom začel izdajati nabožne knjižice, molitvenike in podobno ter s pesmimi sodeloval pri Kranjski čbelici. Rodil se je na današnji dan leta 1792 v Ljubljani.

—–

Pravnik JURO ADLEŠIČ se je posvečal predvsem študiju gospodarskih in političnih vprašanj. Politično je deloval v Slovenski ljudski stranki in bil podpredsednik Orlovske zveze. Decembra leta 1935 je postal ljubljanski župan, 11. aprila 1941. leta pa je izročil  ključe mesta Ljubljane italijanski vojski. Županoval je do junija leta 1942; takrat je odstopil. Juro Adlešič se je rodil na današnji dan leta 1884 v Adlešičih.

—–

Skladatelj in pianist JANKO RAVNIK je bil odličen spremljevalec pri klavirju, komorni glasbenik in ugleden klavirski pedagog. Izobraževal se je v orglarski šoli in šoli Glasbene matice v Ljubljani. Kot skladatelj je zlasti v klavirskih delih presegel nekdanjo čitalniško usmerjenost. Od romantičnih občutij se je povzpel do impresionističnega, ekspresionističnega in neoklasicističnega sloga. Ukvarjal se je tudi z umetniško fotografijo, alpinistično-turistično propagando in filmom. 1931. leta je režiral prvi slovenski celovečerni dokumentarno-igrani film “V kraljestvu Zlatoroga”. Janko Ravnik se je rodil na današnji dan leta 1891 v Bohinjski Bistrici.

—–

Slovenjgraški mestni župnik  JAKOB  SOKLIČ  je bil tudi zbiratelj in ljubiteljski umetnostni zgodovinar. Leta 1937 je v župnišču odprl za javnost zbirko, pozneje imenovano Sokličev muzej. V njej je približno 1600 raznovrstnih muzealij: poleg zgodovinskih, arheoloških in etnoloških predmetov ter kosov starega orožja je največ umetniških del in izdelkov umetnostne obrti. Posebno mesto je namenjeno gradivu v spomin na skladatelja Huga Wolfa, na ogled pa je tudi spominska soba Franca Ksaverja Meška s pisateljevim obsežnim knjižnim fondom. Duhovnik in zbiratelj Jakob Soklič se je rodil na današnji dan leta 1893 v Slovenj Gradcu.

—–

Nemški vojaški poveljniki so po pooblastilu zadnje nemške vlade pod vodstvom vélikega admirala Karla Dönitza v glavnem poveljstvu   vrhovnega poveljnika zahodnih vojaških sil generala Dwighta Eisenhowerja v Reimsu v Franciji na današnji dan leta 1945 podpisali brezpogojno kapitulacijo nemške vojske.  Da bi poudarili enotnost med zmagovalci, so nemški generali čez dva dni podpisali  kapitulacijo v glavnem poveljstvu Rdeče armade v Berlin-Karlshorstu. To je pomenilo konec druge svetovne vojne na evropskih tleh in konec nemškega rajha kot samostojne države.

Pavle Jakopič