V Bruslju so danes zasedali finančni ministri držav članic EU. Med drugim so razpravljali tudi o možnosti ukinitve soglasja pri odločanju o davčnih zadevah. Zakaj je sploh prišlo do razprave o ukinitvi soglasja držav članic, kaj bi to pomenilo za manjše članice EU in zakaj se za takšno spremembo prizadevata prav Francija in Nemčija? Vzrok za razpravljanje o ukinitvi soglasja je prepočasno oz. neučinkovito odločanje v zunanji politiki in pri davkih. Za to je zaslužen tudi neuspeh pri dogovarjanju o obdavčitvi digitalnih velikanov, za katerega si je goreče prizadevala Francija.

Finančni ministri držav članic Evropske unije so danes razpravljali o možnosti ukinitve soglasja pri odločanju o davčnih zadevah

V Bruslju so danes zasedali finančni ministri držav članic EU. Med drugim so razpravljali tudi o možnosti ukinitve soglasja pri odločanju o davčnih zadevah. Zakaj so sploh razpravljali o ukinitvi soglasja držav članic, kaj bi to pomenilo za manjše članice EU in zakaj si za takšno spremembo prizadevata prav Francija in Nemčija? Vzrok za razpravljanje o ukinitvi soglasja je prepočasno oz. neučinkovito odločanje v zunanji politiki in pri davkih. Za to je odgovoren tudi neuspeh pri dogovarjanju o obdavčitvi digitalnih velikanov, za katerega si je goreče prizadevala Francija.

Kaj bi predlog spremenil?

– Večina bi lahko sprejemala odločitve, ki bi lahko imele učinek na fiskalne prihodke vseh držav, pri čemer posamezna članica ne bi mogla uveljavljati svojih interesov.

– Manjše članice imajo že zdaj manjši vpliv na odločitve, če pa bi se zgodilo večinsko glasovanje držav članic, bi morale organizirati t. i. blokirajočo večino, da bi preprečile uveljavitev odločitev, ki zanje ne bi bile dobre.

– Pobiranje davkov je eden izmed glavnih elementov državnosti in poseganje v to pravico je politično zelo občutljivo, saj se dotika vprašanja suverenosti.

– Podobno večinsko glasovanje so v EU že izvedli v primeru migrantskih kvot in izkazalo se je, da države pač niso upoštevale odločitev, pri katerih same niso imele dovolj besede.

Cirila Štuber, Erika Štular