Svetuje Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun

Mnogi majhni otroci so prepričani, da je denar nekaj, kar dobimo na banki ali bankomatu, ne da bi morali za to kaj narediti. Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun, pravi, da jim moramo čim prej pojasniti, kako dejansko pridemo do denarja, kako ga zaslužimo, da je njegov vir delo in da je denar omejen, da ga sproti porabljamo. Kdaj pa njim prvič zaupati denar, da bodo šli po nakupih “po svoje”?

“Otroci naj čim prej izkusijo to dogodivščino z denarjem. Dobro je, da čim prej naredijo kakšno napako. To je, da si nekaj kupijo nepremišljeno, da pozneje ta nakup obžalujejo. Ko bo otrok večji, bo tako imel v sebi misel, da mora razmisliti, ali si stvar, ki jo namerava kupiti, dejansko želi.”

Vezoviškova poudarja, da imamo ljudje različne finančne zmožnosti, zato je težko dati nasvet, koliko denarja in kdaj nameniti otrokom. Ni nujno, da imajo štipendijo, bolje je, da se jih recimo nagradi:

“Če povem primer: moja 7-letna hči med počitnicami včasih pride v pisarno in pomaga pri različnih preprostih stvareh, recimo, da nosi dokumente. Za to ji potem dam kakšno malenkost. Ni pa treba otrok nagraditi vsakič, ko kaj naredijo. To naj bo tudi njihov denar, naj se naučijo sami ravnati z njim”

Starši naj otroke pri ravnanju z denarjem predvsem usmerjajo, ne pa nadzirajo porabo denarja. “Treba jim je dati vedeti, da način, da porabimo vse, kar dobimo, ni pravi. To jih je treba učiti že od malega. Ključno pa je to, da smo s svojim ravnanjem mi vzor otrokom, na kar pogosto pozabimo.”

Andreja Gradišar