Na včerajšnji seji postojnskega občinskega sveta so člani soglasno sprejeli sklep oziroma zahtevo o takojšnji ukinitvi Osrednjega vadišča Slovenske vojske Postojna. Vse napovedane, nenapovedane in predvidene vaje pa mora vojska odpovedati.

Občinski svet je soglasno sprejeli zahtevo o takojšnji ukinitvi Osrednjega vadišča Slovenske vojske Postojna. A če imamo vojsko, kje naj se ta usposablja?

Na včerajšnji seji postojnskega občinskega sveta so člani soglasno sprejeli sklep oziroma zahtevo o takojšnji ukinitvi Osrednjega vadišča Slovenske vojske Postojna. Vse napovedane, nenapovedane in predvidene vaje pa mora vojska odpovedati. To ni prvi sklep občinskega sveta in tudi ne prvi NE za vadišče, poroča Sabrina Mulec.

“Drugega oktobra leta 1991 je občina od vodstva novonastale samostojne Slovenije zahtevala, naj na Počku opusti vojaško dejavnost. Naslednji NE je bil izrečen na posvetovalnem referendumu leta 2000. Pred dobrimi desetimi leti je ministrstvo začelo pripravljati državni prostorski načrt za vadišče, po vaseh pripravilo nekaj predstavitev in povsod so bili občani proti vadišču. Bali so se, da bo tu nastala baza zveze NATO, vendar so takratni predstavniki vojske to odločno zanikali. Ravno na včerajšnji seji je bilo slišati podatek, da naj bi v februarju od dvanajstih dni vaj dva dneva tam vadili slovenski vojaki, deset dni pa ameriški. Občina pa je nato leta 2014 na Ustavno sodišče vložila pobudo za oceno ustavnosti in zakonitosti uredbe o DPN. Najbolj se je bala za pitno vodo svojih občanov.”

Robert Škrjanc pa opozarja, da problem vadišča presega občinske meje:

“Problem vadbišča Poček ni samo problem občine in Ministrstva za obrambo, je državni in splošen problem. Rešitev bo morala biti nekje na sredini. Drugje vojska nima kje vaditi. Potem je najbolje, da vojsko ukinemo, saj jih tako in tako nikjer ne marajo. Vedno se sprašujemo, zakaj to in ono. Če smo se odločili, da vojsko imamo, ji moramo zagotoviti močnost, da se vojaki urijo.”

Robert Škrjanc, Sabrina Mulec