In kaj vse lahko počnemo med spanjem (pa se tega niti ne zavedamo)?

Smo v Tednu spanja, ko bomo zaznamovali tudi svetovni dan spanja. Znanstveniki in raziskovalci vsak dan (in noč) že dobrih 50 let intenzivno raziskujejo spanje. Zakaj spimo je vprašanje za Nobelovo nagrado, razlaga izr. prof. dr. Leja Dolenc Grošelj, specialistka nevrologije in klinične nevrofiziologije ter vodja laboratorija za motnje spanja v UKC Ljubljana.

“Spanje ni samo počivanje telesa. Med spanjem so naši možgani zelo dejavni in med spanjem se izločajo toksične substance.”

Od deset do petnajst minut je idealen čas, da zaspimo. Če traja manj kot pet minut, nam najverjetneje spanca primanjkuje. Zanimivost iz zgodovine: v 17. stoletju so spali v dveh izmenah in vstajanje ponoči je bilo normalno početje. Sredi noči so si vzeli čas za branje, intimnost ali druženje. No, danes je najbrž največja motnja spanja 24-urna dostopnost do interneta. Obstajajo pa tudi druge. Kar 15 odstotkov populacije med spanjem »nosi luna«. Kaj vse lahko počnemo v spanju (pa se tega niti ne zavedamo)?

“Ljudje ponoči v spanju jejo, gredo do avta, celo vozijo avto, kadijo med spanjem, premikajo slike skratka dogajajo se zelo različni motorični dogodki. In na silo takih ljudi ne smemo prebujati.”

Večkrat slišimo, da človek potrebuje le štiri ure spanja na dan. To ne drži. Če bi sledili neki splošni ugotovitvi, bi bilo vprašanje: zakaj zjutraj težje vstanemo kot zvečer zaspimo? Dejansko pa je to odvisno od tipa človeka. Mlajši običajno zjutraj težje vstanejo, a starejši ko smo, bolj se vzorec spanja premika k jutranjemu tipu. Ampak ponedeljki so tudi znanstveno dokazano najbolj naporni.

“Ponedeljek je najhujši dan, ker imamo t. i. socialni ‘jet lag’. Za konec tedna namreč s spremenjenim vzorcem spanja ‘potujemo v Ameriko in nazaj’.”

In spanja ne moremo nadoknaditi. Lahko pa utrujenosti pomagamo z dnevnim počitkom. Najbolj utrujeni smo dvakrat na dan, in sicer ob dveh ponoči in ob dveh popoldne. Optimalna dolžina dnevnega počitka naj bi bila 26 minut.

Nadia Petauer