Predstavniki babiške in zdravstvene nege zahtevajo sprejem dokumenta poklicnih dejavnosti in kompetenc. Gre za dokument, ki ga je stroka oblikovala več let, pa vendar ministrstvo za zdravje čaka do zadnjega roka, tj. 3. marca oz. bo s soglasjem še počakala, saj da dokument še proučuje. Ali to doživljajo kot hladen tuš? Tina Lamovšek se je pogovarjala s predsednico Zbornice-Zveze zdravstvene in babiške nege Moniko Ažman.

Monika Ažman o dokumentu poklicnih dejavnosti in kompetenc

Predstavniki babiške in zdravstvene nege zahtevajo sprejem dokumenta poklicnih dejavnosti in kompetenc. Gre za dokument, ki ga je stroka oblikovala več let, pa vendar ministrstvo za zdravje čaka do zadnjega roka, 3. marca, oziroma bo s soglasjem še počakalo, češ da dokument še preučuje. Predsednica Zbornice – Zveze zdravstvene in babiške nege Monika Ažman poudarja, da je njegov argument sprenevedanje.

“To je nezaupnica do vseh strokovnjakov, ki so dokument pripravljali.”

Pripravljali so ga na podlagi izobraževalnih programov in direktive Evropske unije, ki natančno opredeljuje kompetence diplomirane medicinske sestre. Ker pa v Sloveniji izobražujemo še dva profila, zdravstvene tehnike in bolničarje negovalce, so glavnim kompetencam dodali še ta dva profila.

“Dokument opredeljuje znanje, veščine in pridobljene sposobnosti posameznika. Težko je razumeti, da se v tej državi upiramo višji izobrazbi. To navsezadnje pomeni večjo varnost. Da niti ne uporabim zdaj že zlorabljene besede o kakovosti.”

Ažmanova še poudarja, da je srčika tega dokumenta to, da pri pacientovi postelji stoji za posamezno dejavnostjo nekdo, ki to zna in zmore narediti.

Tina Lamovšek