Letos srednjo šolo zaključuje nekaj več kot 19.600 dijakov. Glede na izkušnje iz preteklih let se jih bo slaba polovica vpisala na višje ali visoke šole. Rok za oddajo vloge za vpis v enovite magistrske, univerzitetne in visokošolske strokovne študijske programe na univerzah v Ljubljani, Mariboru, na Primorskem in v Novi Gorici ter koncesioniranih visokošolskih zavodihje je 18. marec, zato časa za odločitev ni več veliko. Kako izbrati študij – na podlagi zaposlitvenih možnosti ali tega, kar mlade zanima? Kako izpolniti elektronsko prijavo, da ne bo prišlo do napak, zaradi katerih so v zadnjih šestih letih visokošolske prijavno-informacijske službe zavrnile več kot dva tisoč prijav?

Z nami sta bila Enrika Črnivec iz Visokošolske prijavno-informacijske službe Univerze v Ljubljani in karierna svetovalka Sabina Mikuletič Zalaznik iz Kariernih centrov Univerze v Ljubljani.

Kako morajo bodoči študenti izpolniti prijavo za vpis? In kako naj se odločijo za izbiro študija – na podlagi napovedi za trg dela ali lastnih interesov in zanimanja?

Letos srednjo šolo končuje nekaj več kot 19.600 dijakov. Glede na izkušnje iz preteklih let se jih bo slaba polovica vpisala na višje ali visoke šole. Rok za oddajo vloge za vpis v enovite magistrske, univerzitetne in visokošolske strokovne študijske programe na univerzah v Ljubljani, Mariboru, na Primorskem in v Novi Gorici ter koncesioniranih visokošolskih zavodih je 18. marec, zato časa za odločitev ni več veliko. Kako izbrati študij – na podlagi zaposlitvenih možnosti ali tega, kar mlade zanima? Kako izpolniti elektronsko prijavo, da se ne bodo pojavljale napake, zaradi katerih so v zadnjih šestih letih visokošolske prijavno-informacijske službe zavrnile več kot dva tisoč prijav?

Z nami sta bili Enrika Črnivec iz Visokošolske prijavno-informacijske službe Univerze v Ljubljani in karierna svetovalka Sabina Mikuletič Zalaznik iz Kariernih centrov Univerze v Ljubljani.

Špela Šebenik