Vsakemu članu z nekoliko daljšim stažem v katerem koli pihalnem orkestru v Sloveniji je ime Janko Škrajnar zagotovo znano, danes pa boste dolgoletnega glasbenika iz Ljutomera spoznali tudi drugi. Ravno jutri bo spet stal na čelu pihalnega orkestra Muzika iz Križevcev pri Ljutomeru, ki je ob dnevu žena pripravil samostojni koncert, minuli konec tedna se je kot ambasador veteranskih godb Slovenije trudil na intenzivnih vajah. Ljubezen do glasbe, s katero se gospod Janko Škrajnar ukvarja že vse svoje življenje, mu je prinesla tudi mnoga priznanja in nagrade, a kot pripoveduje, je letošnji Miklošičev nagrajenec v občini Ljutomer, glasbi predan zlasti zaradi njene univerzalnosti in energije, ko jo ta prinaša v njegovo in življenja ljudi, s katerimi se rad druži.

Janko Škrajnar pravi, da ima glasba posebno energijo

Vsakemu članu z nekoliko daljšim stažem v katerem koli pihalnem orkestru v Sloveniji je ime Janko Škrajnar zagotovo znano, zdaj pa boste dolgoletnega glasbenika iz Ljutomera spoznali tudi drugi. 8. marca bo spet stal na čelu pihalnega orkestra Muzika iz Križevcev pri Ljutomeru, ki je ob dnevu žena pripravil samostojni koncert, minuli konec tedna se je kot ambasador veteranskih godb Slovenije trudil na intenzivnih vajah. Ljubezen do glasbe, s katero se gospod Janko Škrajnar ukvarja že vse svoje življenje, mu je prinesla tudi mnoga priznanja in nagrade, a kot pripoveduje, je glasbi predan zlasti zaradi njene univerzalnosti in energije, ko jo ta prinaša v njegovo in življenja ljudi, s katerimi se rad druži.

Igram več instrumentov. Harmoniko sem v glasbeni šoli začel igrati leta 1947, lahko rečem, da sem note poznal prej kot črke. Leta 1955 pa sem že igral klarinet pri takratni ljutomerski pihalni godbi.

V Ljutomeru je sicer veliko zanimanja za glasbo. Že leta 1922 so imeli godbo, pet kasneje glasbeno šolo.

Tukaj je glasba nekako tradicija, lahko rećem iz roda v rod. Igra eden, pa drugi, potem se jih pa v eni družini nekaj nabere. Tudi v naši družini smo igrali vsi štirje otroci. Nikoli pa skupaj, ker so med nami prevelike starostne razlike.

Gospod Janko je dobitnik zlate medalje Bojana Adamiča, nosilec bronaste, srebrne in zlate jubilejne Gallusove značke, letos pa je prejel Miklošičevo nagrado v občini Ljutomer.

Čeprav sem se najprej branil nagrad, pa sem vendarle vesel, da se po toliko letih, ko igraš, spomnijo nate. Glasbo imam rad, zato je lepo dobiti tudi nagrado.

Lidija Kosi