Sotočja

‘Organizator, povezovalec, ki ve, kje smo in kaj moramo še storiti!’

Ksenija Dobrila nova predsednica o vlogi SKGZ, filozofinja Nadežda Čačinović o položaju žensk na Hrvaškem, Koroška poje v poklon Pavletu Kernjaku, Stric Geza gre v Zaturce tudi v porabskem narečju

dobrila in pavšič
Nova predsednica in nekdanji predsednik SKGZ
foto: Primorski dnevnik

Čas sprememb je bilo geslo 27. deželnega kongresa Slovenske kulturno gospodarske zveze. Kakšne bodo spremembe in kakšno je sporočilo kongresa, nas zanima v tokratni oddaji.

Ob 8.marcu – dnevu žensk – je slovensko veleposlaništvo na Hrvaškem pripravilo tradicionalno okroglo mizo o položaju žensk nekoč in danes. Kot vsako leto jo je tudi letos vodila slovensko-hrvaška filozofinja, feministka in ena najvidnejših članic hrvaške akademske skupnosti, profesorica Nadežda Čačinović. Kakšen je položaj žensk na Hrvaškem danes? Ne prav spodbudne, pravi, toda časi se spreminjajo.

V Celovcu prisluhnemo koncertu Koroška poje, na katerem so se male vokalne skupine poklonile skladatelju in zborovodji Pavletu Kernjaku.

Koroška poje 2019

foto: Mateja Železnikar

V Monoštru pa prelistamo roman pisatelja Štefana Kardoša z naslovom Stric Geza gre v Zaturce, prenesen tudi v porabsko slovensko narečje.

Franci Just, Štefan Kardoš in Geza Bačič v Monoštru

foto: Silva Eöry

Prisluhnite!