Najnovejša raziskava o energetski revščini v Evropski uniji, ki jo je izvedla skupina neodvisnih strokovnjakov, je pokazala, da se 17 držav unije sooča z visokimi stopnjami energetske revščine. Gospodinjstva, ki so uvrščena najnižje, pa so prizadeta zaradi zimske in poletne revščine. Kam se je po najnovejši raziskavi uvrstila Slovenija, kaj lahko pričakujemo v prihodnje glede na razvoj podnebnih sprememb in kakšni naj bi bili ukrepi za zmanjšanje energetske revščine? O tem se je Jana Bajželj pogovarjala z dr. Tomislavom Tkalcem iz Focusa, društva za sonaravni razvoj, ki je najprej pojasnil, kaj je energetska revščina.

Najnovejša raziskava neodvisnih strokovnjakov ugotavlja, da se najnižje uvrščene države spopadajo z zimsko in poletno energetsko revščino

Najnovejša raziskava o energetski revščini v Evropski uniji, ki jo je izvedla skupina neodvisnih strokovnjakov, je pokazala, da se 17 držav Unije spopada z visokimi stopnjami energetske revščine. Gospodinjstva, ki so uvrščena najnižje, pa so prizadeta zaradi zimske in poletne revščine.

Raziskava na ravni celotne Evropske unije je pokazala, da je energetska revščina še posebej razširjena v južnih in vzhodnih članicah Evropske unije. Bolgarija je daleč pred drugimi državami po pogostosti pojavljanja štirih ključnih kazalnikov:

  • vlažni in puščajoči domovi,
  • visoki stroški energije za gospodinjstva,
  • nezmožnost ogrevanja domov pozimi,
  • nezmožnost ohlajanja domov poleti.

Najboljši državi po teh kazalnikih sta Švedska in Finska. Slovenija se uvršča med polovico držav z višjo stopnjo energetske revščine.

Dr. Tomislav Tkalec iz Focusa, društva za sonaravni razvoj, ki se pri nas od leta 2011 ukvarja s področjem energetske revščine, glede ukrepov pri nas:

Čeprav je problematika energetske revščine pereča, ministrstvo za infrastrukturo še vedno ni začelo porabo petih milijonov evrov, kolikor jih ima na voljo za pomoč energetsko revnim gospodinjstvom.

Na vprašanje, kdaj bodo na voljo sredstva, z ministrstva odgovarjajo: “Kriteriji za izbor upravičencev do nepovratnih subvencij in časovnica porabe sredstev bodo znani po objavi javnega razpisa, ki ga bo objavil Eko sklad. Ta je bil kot izvajalec izbran na javnem razpisu.”

Jana Bajželj