Lahko krizo v Venezueli rešijo znotraj države ali bi bila potrebna zunanja intervencija?

Tokratno oddajo Slovencem po svetu so zaznamovali predvsem aktualni dogodki, ki zadevajo tudi Slovence. Včeraj je vlada republike Slovenije priznala Juana Guaidoja za začasnega predsednika Venezuele. Lahko ste slišali, kakšno je stanje v Venezueli, ki jo pesti politična in humanitarna kriza, izvedeli več o senatorki slovenskih korenin Amy Klobuchar, ki se v ZDA podaja v predsedniško tekmo, sledili bibliobusu v Banja Luko in na koncu pokukali še v deželo ‘tam spodaj’, kamor se je pred nekaj dnevi vrnila naša sogovornica Danijela Jones.

V Venezueli rojena Dania Frank se je leta 1991 na željo staršev preselila v Slovenijo. Vendar države, v kateri se je rodila, ni nikoli pozabila in ji tudi nikoli ni obrnila hrbta, kljub temu, da ima Slovenijo in življenje tukaj rada in se nazaj v Venezuelo ne bi več vrnila. Članica civilnega društva Slovencev v Venezueli je ohranila stike s Slovenci in drugimi prijatelji, ki živijo v južnoameriški državi, ki jo trenutno pesti velika politična in humanitarna kriza. Najprej sem jo vprašal, kaj bi se moralo zgoditi, da bi se razmere v Venezueli uredile.

 Ameriška demokratska senatorka Amy Klobuchar se bo leta 2020 podala v predsedniško kampanjo in skušala priti do položaja predstavnice demokratov na predsedniških volitvah. 58-letno nekdanjo tožilko slovenskih korenin iz Minnesote je predstavil naš dopisnik iz ZDA, Edvard Žitnik.

Minuli petek  so na Trgu Krajine v Banja Luki predstavili prvi bibliobus, ki ga je podarila Osrednja Knjižnica Srečka Vilharja v Kopru. Slednji bo zelo pomemben za pripadnike slovenske narodnostne skupnosti, ki živijo na obrobju mesta. V Banja Luki  je bil tudi naš koprski televizijski kolega, Luka Grižonič.

Danijela Jones je Slovenka po svetu že več kot tri desetletja. Bila je tudi ena izmed udeleženk letošnjega seminarja za učitelje slovenščine in drugih predmetov v slovenščini iz čezoceanskih držav. V rodno domovino je prišla od najdlje – iz Avstralije. V Queenslandu, kjer zdaj živi, so leta 2015 ustanovili Društvo za slovenski jezik in kulturo, katerega članica je. Med seminarjem je Danijela Jones v stihe ujela tudi svoje izseljenske občutke, ki jih je ob začetku pogovora z Mojco Delač delila tudi v naš radijski mikrofon.

Še nekaj kratkih novic:

V oddaji Intervju na Televiziji Slovenija je Ksenija Horvat 10. februarja gostila predsednico Zveze slovenskih društev na Hrvaškem, doktorico Barbaro Riman. Poudarila je, da prav Slovence na Hrvaškem med Slovenci, ki živijo izven meja matične države, paradoksalno morda celo najslabše poznamo. Posnetek intervjuja najdete v arhivu portala MMC RTVSLO.

V verskem središču Kew v Melbournu so praznovali kultunri praznik s predstavitvijo pesniške zborke Cilke Žagar iz Lightning Ridgea v Avstraliji. V bogatem kulturnem programu, ki je nastal pod vodstvom Drage Gelt. Literarno ustvarjanje Slovencev v Avstraliji je predstavila mag. Barbara Suša, v imenu izseljenske matice pa je navzoče pozdravila in jim čestitala za kulturni praznik glavna tajnica Jasmina Ilič Draković.

Tudi letos so pripravili slovesno proslavo ob slovenskem kulturnem prazniku, Prešernovem dnevu, ki je potekala v prepolni dvorani Muzeja makedonske borbe. Posvečena je bila spominu na štiri velike ustvarjalce, brez katerih, kot je dejala v pozdravnem nagovoru predsednica našega združenja Anastazija Ribarski, bi bila slovenski jezik in kultura drugačna. Slavnostni govornik je bil veleposlanik Republike Slovenije v Republiki Makedoniji, prof. dr. Milan Jazbec.

Jane Weber, Jure K. Čokl, Lili Brunec, Mojca Delač