Zdravnik psihiater, nekdanji župan in ljubiteljski igralec

Damijan Perne je zdravnik psihiater, nekdanji župan mestne občine Kranj in eden najvidnejših slovenskih ljubiteljskih igralcev. Njegovo odrsko delo napaja kliničnega in obratno. Njegovo bibliografijo sestavljajo tako strokovni članki o globinah človeške duševnosti kot otroške pravljice o grajskem norčku Ferdinandu.

»Držim se pravila, da je na vse treba gledati tudi z določeno mero humorja. Če človek vse gleda tako ‘vražje resno’ in trpko, postane zagrenjen in potem tudi ne more pomagati drugim. Moji pacienti bi to potrdili, da se velikokrat pohecam – seveda na spoštljiv način; brez banaliziranja težav, ki jih imajo.«

Dvajset let mineva od pop-kulturnega fenomena TV Dober dan, po katerem ga še danes pozna največ Slovencev, in le nekaj mesecev od Severjeve nagrade, ki jo je prejel za ljubiteljske gledališke stvaritve. Oddaja Razkošje v glavi razkriva njegovo razmišljanje o pasteh hitre slave, lekcijah vodilnih položajev, o odnosu s pacienti in o tem, da je na vse treba gledati tudi z vedrih plati.

Ambrož Kvartič