Ptuj letos obeležuje 1950 let od prve omembe. S to obletnico bodo zaznamovane vse večje prireditve v mestu, osrednja pa bo sredi poletja ob občinskem prazniku. V počastitev spomina na leto 69 pripravlja arheološki muzej tudi posebno razstavo, a z grenkim priokusom, saj spomini na eno izmed ptujskih najznamenitejših obdobij večinoma ne bodo na ogled javnosti.

Številne prireditve skozi celotno leto

Leta 69 so se v takratni Poetovioni zbrali poveljniki rimskih legij in Vespazijanu omogočili pot do rimskega prestola. Temu v čast bodo letos posvečeni vsi večji dogodki v starosti slovenskih mest.

Ne gre za 150 dogodkov, ampak je namen ozavestiti, kaj je Ptuj včasih pomenil.

Vrhunec dogajanja bo osrednja slovesnost ob občinskem prazniku, posebno razstavo pripravlja tudi pokrajinski muzej. A zaradi prostorskih težav ne bo na ogled niti približno vse, kar ponuja ptujska zgodovina. To priznava direktor pokrajinskega muzeja Aleksander Lorenčič, ki pojasnjuje da bo jesenska razstava na ogled v grajskem vzhodnem stolpu ter v konjušnici.

Želeli bi si bolj ambiciozno okolje za razstavo ob tem prazniku. Kljub temu verjamem, da bo razstava obletnici primerna.

V praznovanje se sicer vključujejo praktično vsi ptujski javni zavodi, tudi osrednji poletni festivali bodo v znamenju častitljive obletnice.

Danijel Poslek