Zakaj ne bi Slovenija prva v regiji dobila centra za obsevanje rakavih bolnikov s protonskimi žarki? Gre za korak naprej

Obsevanje raka s protonskimi žarki je učinkovito in natančno. Ima manj stranskih učinkov in manj poškoduje zdrava tkiva ter organe. Terapija ni primerna za vse bolnike in tudi ne za vsa rakava obolenja; razveseljivo pa je, da so prvi kandidati za zdravljenje nekateri hudo bolni otroci. Ti lahko od radioterapije s protonskimi žarki največ pridobijo, pravi prof. dr. Primož Strojan z onkološkega inštituta v Ljubljani. Specialist radioterapije pojasnjuje, da ima obsevanje s protoni v številnih ozirih prednost pred klasično oz. konvencionalno radioterapijo, pri kateri paciente obsevajo s fotoni ali elektroni.

Radioterapija s protonskimi žarki je korak naprej. Omogoča natančno in učinkovito obsevanje tumorskih tvorb. Torej razmišljanje, da bi tudi Slovenija stopila na pot protonske terapije, še zdaleč ni odveč. Raziskovalci pa ne mirujejo in že iščejo ter preučujejo še druge delce, ki bi jih prav tako lahko uporabili za obsevanje tumorjev. Med njimi so ogljik, kisik in helij.

V Sloveniji še nimamo centra s protonskim pospeševalnikom, zato bolnike napotijo na obsevanje v tujino.

Po besedah dr. Strojana je bila še pred dobrim desetletjem velikost protonskega centra z dvema ali tremi obsevalnimi sobami večja od nogometnega igrišča, cena pa je dosegala od 150 do 200 milijonov evrov. Skokovit tehnološki razvoj protonskih pospeševalnikov in velika konkurenca na trgu pa sta prinesla spremembe na obeh področjih: protonski pospeševalniki so postali manjši in cenejši. Tako imajo najmanjši ciklotroni s superprevodnimi magneti premer od dva do pet metrov in so težki manj kot dvajset ton. Strokovnjaki ocenjujejo, da je enostaven protonski center z dvema terapevtskima sobama zdaj mogoče postaviti na prostoru, velikem že nekaj sto kvadratnih metrov, in za manj kot 50 milijonov evrov.

Iztok Konc