Konec meseca, torej na dan izplačila pokojnin 28. februarja, bodo prejemki upokojencev nekoliko višji. Kot je znano se bodo pokojnine uskladile in zvišale za 2,7 odstotka. Poleg tega se bodo po več letih uskladile tudi invalidnine za telesno okvaro in dodatek za pomoč in postrežbo. To je danes soglasno potrdil tudi svet pokojninskega zavoda.

Pokojnine se bodo uskladile in zvišale za 2,7 odstotka

Konec meseca, torej na dan izplačila pokojnin 28. februarja, bodo prejemki upokojencev nekoliko višji.
Kot je znano, se bodo pokojnine uskladile in zvišale za 2,7 odstotka. Poleg tega se bodo po več letih uskladili tudi invalidnine za telesno okvaro in dodatek za pomoč in postrežbo. To je danes soglasno potrdil tudi svet pokojninskega zavoda. Generalni direktor ZPIZ-a Marijan Papež zvišanje predstavi na primeru:

“Če pokojnina znaša približno 600 evrov, potem bo upokojenec dobil približno 16 evrov na mesec več. Ker bo konec februarja narejen poračun za januar, bodo ti upokojenci prejeli približno 30 evrov več.”

Višji bodo tudi zneski zagotovljene pokojnine. Gre za minimalni znesek za vse z izpolnjenimi pogoji za starostno upokojitev, ki je decembra lani znašala malo več kot 516 evrov. Po 2,7-odstotni februarski uskladitvi bo njena višina malenkost pod 531 evrov. Konec leta upokojenci lahko pričakujejo še eno zvišanje pokojnin. Ta hip je za december predvideno izredno zvišanje pokojnin za 1,5 odstotka.

“Septembra bodo znani podatki o zvišanju BDP za lani. In če bo ta znašal štiri odstotke ali pa bo višji, se bodo pokojnine uskladile za 1,5 odstotka. Če pa bo BDP znašal tri odstotke, potem upokojenci lahko pričakujejo izredno uskladitev pokojnin v višini enega odstotka.”

Za tokratno uskladitev pokojnin in nadomestil bo ZPIZ namenil dodatnih 22,8 milijona evrov, na letni ravni to pomeni 136,9 milijona evrov.

Urška Valjavec