Pred letom dni – prav na dan žena – se je po dolgi bolezni poslovila ena vidnejših slovenskih kantavtoric Katarina Avbar. Njeno glasbenobesedilno ustvarjanje je vseskozi usmerjal njen veder in dobrohoten, a kljub temu kritičen pogled na svet. Svoje pesmi je najprej pisala za druge, sčasoma pa jih je pričenjala tudi sama postavljati na oder. Ob tem sta jo spodbujala njen partner, sicer kitarist in producent Peter Dekleva, ter pevka Vesna Zornik, s katero se pogovarjamo v tokratni oddaji.

Spomine na kantavtorico z nami deli pevka Vesna Zornik

Pred letom dni – prav na dan žena – se je po dolgi bolezni poslovila ena vidnejših slovenskih kantavtoric Katarina Avbar. Njeno glasbenobesedilno ustvarjanje je vseskozi usmerjal njen veder in dobrohoten, a kljub temu kritičen pogled na svet. Svoje pesmi je najprej pisala za druge, sčasoma pa jih je pričela tudi sama postavljati na oder. Ob tem sta jo spodbujala njen partner, sicer kitarist in producent Peter Dekleva, ter pevka Vesna Zornik, s katero se pogovarjamo v tokratni oddaji.

 

Pevka skupine Katalena Vesna Zornik in Katarina Avbar sta svoje prijateljstvo pletli tudi skozi glasbo – in prav Vesna je na nek način spodbudila nastanek Katarininega kantavtorskega prvenca Beležnica (2011):

“Midve sva bili tam nekje od leta 2002 najboljši prijateljici … Ona je napisala en cel kup pesmi, ker je hotela, da jaz naredim en svoj album, da ne delam samo Katalene … Mogoče si takrat niti ni še čisto zares upala stopiti na oder, ampak jaz sem v enem momentu rekla, da jaz ne bom tega pela, zato ker mora ona. In potem sta se kasneje zgodili dve plošči.”

Vesna Zornik, pogovor za Pesem v žepu

Katarina Avbar se je po Vesninih besedah kot kantavtorica kljub svojim začetnim strahovom na odru odlično znašla:

“Ja, imela je tremo, ampak imela je pa tudi eno blazno prezenco na odru. Vedno je bila pač pred nastopom nervozna, ampak to je čisto normalno. To smo vsi, sploh na začetku – mislim, da mora miniti kar nekaj let, ki jih ona žal ni imela zadosti. Ampak imela je pa tako prezenco na odru – ko je ona stala na odru, je bila to ena taka milina … Ona je vedela, zakaj je tam, njej je bilo to naravno.”

Vesna Zornik, pogovor za Pesem v žepu

 

 

Njuno prvo glasbeno sodelovanje je bila pesem “Ne reci nič”. To Katarninino pesem je Vesna zapela na festivalu La vie en rose leta 2008, Katarina pa jo je kasneje, leta 2016, vključila na svojo drugo ploščo Na drugi strani. Čeprav je v letih intenzivnega ustvarjanja Katarina napisala precej pesmi, marsikatera od njih ostaja daleč od naših ušes. Kmalu po predstavitvi druge plošče se je namreč umaknila z odrov. Beležnica in Na drugi strani sta tako njeni edini kantavtorski postaji.

“Ta dva albuma sta nastala iz dveh velikih ljubezni. Ena je bila ljubezen do glasbe, do pisanja – in druga je bila ljubezen do Petra, ki je bila tako močna in ki sije iz vseh teh njenih skladb.”

Vesna Zornik, pogovor za Pesem v žepu

 

 

Teja Klobčar