Z nami se pogovarjata Laura Krajnc in Sven Horvat, kantavtorski duo Zajtrk. Pred kratkim je luč sveta ugledal njun prvenec "Pričutenja".

Laura Krajnc in Sven Horvat, mladi kantavtorski duo s prvencem "Pričutenja"

Spontanost ustvarjanja in neobremenjenost z žanrskimi ali vsebinskimi okviri sta ključni lastnosti kantavtorskega dua Zajtrk, ki ga sestavljata violinistka in pevka Laura Krajnc ter kitarist Sven Horvat. V Pesmi v žepu se pogovarjamo o njunem prvencu »Pričutenja«, s katerim dokazujeta, da čustvena komponenta pesmi velja vsaj toliko kot njihova oblikovna in pripovedna plat.

 

Laura Krajnc in Sven Horvat sta v glasbeni sferi še precej neznani imeni. Svoje pesmi sta začela ustvarjati čisto naključno – Laura je Svenu prebirala svojo poezijo, on pa ji je začel dodajati glasbeno podobo. Tako so se utrnile pesmi, ki bi jih težko spravili v določen žanrski ali vsebinski okvir, saj se zgledujejo pri etnoglasbi, rocku, bluesu, šansonu in še marsikje. Zelo raznolike so tudi po oblikovni plati:

“Nekatere pesmi so nastale hipoma, čisto spontano, pač “golden take”, iz prve – in take so ostale. Nekatere pesmi so pa začele nastajati pa so potem malo izzvenele pa so spet prišle nazaj pa je mogoče zato nastala malo bolj zapletena struktura, ker so bile bolj premišljene – niso bile v nekem afektu narejene.”

Laura Krajnc, pogovor za Pesem v žepu

 

Laurine in Svenove pesmi nastajajo iz občutenj, ki ju tisti hip prevzemajo. To sta želela ponazoriti tudi z naslovom plošče: “Pričutenja” so namreč kot prisluhi – nekaj, kar je posamezniku lastno, pa čeprav tega ne zaznava nihče poleg njega – glasba pa je tisti medij, skozi katerega ti prisluhi, “pričutenja”, zaživijo v bolj oprijemljivi obliki in jih lahko zaznajo tudi druge osebe. Posebno izrazno moč njunim pesmim dodajajo tudi zgodbe:

“Pričutenja nosijo zgodbe: od komedije do tragedije, od lirike do neke groteske, satire, družbene kritike … vsega po malem, pač tisto, kar te v tistem trenutku prežema.”

Laura Krajnc, pogovor za Pesem v žepu

Teja Klobčar