Več kot desetletje je moralo miniti, da so otroci in mladostniki v hudih duševnih stiskah končno dočakali posebej varovani oddelek za psihiatrijo, saj so bili doslej hospitalizirani skupaj z odraslimi bolniki. Danes so namreč odprli varovani oddelek za intenzivno psihiatrijo na ljubljanski psihiatrični kliniki, ki je prvi in edini v državi. Naenkrat bo lahko sprejel 10 otrok, letno okoli 120. Prostori in večino strokovnega osebja je bilo nared že več kot leto in pol, problem je bilo zaposlovanje pedopsihiatrov, ki se na razpise niso prijavljali.

Otroci in mladostniki z duševnimi težavami končno dobili poseben varovani oddelek na Univerzitetni kliniki za psihiatrijo v Ljubljani

Več kot desetletje je moralo miniti, da so otroci in mladostniki v hudih duševnih stiskah končno dočakali posebej varovani oddelek za psihiatrijo, saj so bili doslej hospitalizirani skupaj z odraslimi bolniki. Danes so namreč odprli varovani oddelek za intenzivno psihiatrijo na ljubljanski psihiatrični kliniki, ki je prvi in edini v državi. Nenadoma bo lahko sprejel deset otrok, na leto približno 120. Prostori in večina strokovnega osebja so bili nared že več kot leto in pol, težava je bila zaposlovanje pedopsihiatrov, ki se na razpise niso prijavljali.

Tudi varuh človekovih pravic je opozarjal, da je za otroke in mladostnike s hudimi duševnimi motnjami pri nas preslabo poskrbljeno, naslavljal je vlado, številne zdravstvene ministre, stroko, vendar pravega odziva ni bilo. Tudi odhajajoča varuhinja, Vlasta Nussdorfer je tematiko naslavljala v vseh svojih poročilih.

»Do današnjega dne in tega trenutka še vedno nisem bila prepričana, da je to res,«

je ob odprtju dejala varuhinja Vlasta Nussdorfer. Za obnovo oddelka je klinika namenila 850 tisoč evrov, prostori so svetli in opremljeni tako, da se bodo otroci in mladostniki v njih počutili varno in domače. Oddelek bo začel delovati prvega marca.

Helena Lovinčič