V zadnjem času je zastala graditev širokopasovnih omrežij, na MJU hočejo to odpraviti

Novo garnituro na Ministrstvu za javno upravo sta pričakala dva neuspela in menda slabo pripravljena razpisa iz leta 2018 (iz časa ministra Borisa Koprivnikarja) za sofinanciranje graditve omrežij na belih lisah, to je območjih brez dostopa. Napake naj bi popravili v novem, 32-milijonskem razpisu za operaterje, ki bo izšel sredi leta. Belih lis je v Sloveniji še približno od 40 tisoč do 50 tisoč – toliko gospodinjstev ne more do interneta, lise se najdejo celo v Ljubljani, sicer pa na podeželju.

Na MJU rešujejo tudi težavo iz prejšnjih razpisov iz že končane finančne perspektive. Trije konzorciji okrog občin Ormož, Mokronog – Trebelno in Sežana so v letih 2007 in 2010 zgradili širokopasovna omrežja, a zaradi napak na razpisih izgubili šest milijonov in pol evropskih sredstev. Država je manjkajoči znesek primaknila iz proračuna in konzorcije občin nato tožila, ta spor se zdaj rešuje v dobro občin tako, da jim denarja ne bo treba vračati, država se bo na zgrajena omrežja vpisala kot solastnica. Dogovori še potekajo.

Drugačna, pa vendar nerešena težava so radijske motnje pri sprejemu signalov slovenskih difuzijskih radijskih postaj, ki jih povzročajo italijanske radijske postaje. Doslej nobene prijave in dvostranski pogovori niso rešili težave. Minister Medved je v kratkem napovedal šest tožb proti italijanskim radiem.

Maja Derčar