Možgani na dlani

S paprikami proti bolečini?

Kapsaicin je učinkovina, ki jo najdemo v paprikah in deluje protibolečinsko

Paprike
Chilli Peppers
foto: Mojca Delač

Štiri marčevske epizode bomo posvetili bolečini. Že kar prvo pa pošteno – začinili. Kaj imajo pekoče paprike z našimi možgani in bolečino? Kapsaicin je snov, ki je prisotna v papriki, in ugotovili so, da deluje blagodejno na dojemanje bolečine. Prof. dr. Mojca Kržan, predstojnica  Inštituta za farmakologijo in eksperimentalno toksikologijo nas je odpeljala v svet kapsaicina.

Paprike so zelo zanimivo sadje, ki prihaja iz Amerike. Vsebujejo kapsaicin, nekatere so sladkega okusa, druge bolj pekoče. Ugotovili so, da delujejo blagodejno na dojemanje bolečine. Kapsaicin, ta snov iz paprike, ki ne samo povzroča, ampak tudi omili bolečino, se uporablja zdaj ne samo kot prehransko dopolnilo, ampak kot pravo zdravilo.

Kapsaicin so prvič odkrili leta 1816, ko so ga prvič izolirali iz pekoče paprike. Kako pa je možno, da nekaj peče, hkrati pa deluje protibolečinsko?

Kapsaicin je molekula, ki je omogočila precej znanja o tem, kako se sproži bolečina. Odkril je “sprejemnike bolečine”, tako imenovane termične receptorje, ki so občutljivi  na temperaturo, zato nas prekomeren dražljaj zapeče, kapsaicin pa vzdraži ta isti vaniloidni receptor tipa 1. Kapsaicin nas torej najprej speče, potem se pa ta receptor spremeni, postane manj občutljiv za dražljaje in za nekaj časa se bolečina lahko omili.