Februar je mesec varne rabe interneta, ki je širok pojem, a bo v prihodnosti zelo pomemben predvsem za generacijo, pri kateri se virtualno in realno življenje povsem prepletata. To so seveda mladi, ki ne gredo "surfat" po internetu, ampak z njim živijo in odraščajo. O tem, kaj storiti, da stvari ne uidejo iz rok, smo s epogovarjali z zdenko Švaljek, ki je odgovorna za prijave spletnega nasilja na Nacionalni mreži TOM - gre za telefon za otroke in mladostnike. Kot pravi, prejmejo okoli 200 prijav spletnega nasilja na leto, kar ni veliko, a se moramo zavedati, da gre za vrh ledene gore. Največ prijav je na temo sekstinga oziroma izmenjave golih fotografij. Samo po sebi to ni problem, težava pa nastane, ko se te fotografije razširijo na spletu - ponavadi, ko ljubezenska zveza razpade. Čeprav se zdi, da je zadeva brezupna, jo je velikokrat mogoče rešiti že zgolj z opozorilom tistemu, ki grozi.

Koliko nadzora naj imajo starši in kdaj dovoliti pametne naprave?

Februar je mesec varne rabe interneta, ki je širok pojem, a bo v prihodnosti zelo pomemben predvsem za generacijo, pri kateri se virtualno in realno življenje povsem prepletata. To so seveda mladi, ki ne gredo “surfat” po internetu, ampak z njim živijo in odraščajo. O tem, kaj storiti, da stvari ne uidejo iz rok, smo se pogovarjali z Zdenko Švaljek, ki je odgovorna za prijave spletnega nasilja na Nacionalni mreži TOM – gre za telefon za otroke in mladostnike. Kot pravi, prejmejo okoli 200 prijav spletnega nasilja na leto, kar ni veliko, a se moramo zavedati, da gre za vrh ledene gore. Največ prijav je na temo sekstinga oziroma izmenjave golih fotografij. Samo po sebi to ni problem, težava pa nastane, ko se te fotografije razširijo na spletu – ponavadi, ko ljubezenska zveza razpade. Čeprav se zdi, da je zadeva brezupna, jo je velikokrat mogoče rešiti že zgolj z opozorilom tistemu, ki grozi:

“Če gre za mladoletne osebe, je kaznivo dejanje, da širite gole fotografije. To je zadosten argument, da si tisti, ki grozi, premisli. Če so fotografije že objavljene na družbenih omrežjih, pa se to prijavi na Facebook, Instagram in podobno.”

Kot dodaja Zdenka Švaljek, je večja težava širjenje nasilja po spletu, saj tega družabna omrežja ne preganjajo tako odločno. Koliko nadzora pa naj imajo starši nad virtualnim življenjem otrok? Stroka pravi, da mora prevladati zdrava pamet.

“Če otroka naučite, da ne more v avto z vsakim, ki pripelje mimo, potem naj to velja tudi na internetu. Ne spoprijateljiš se z vsakim, ki ti pošlje prošnjo, ne posreduješ svojih podatkov vsakemu.”

Urška Ivanovič