26-letni Tim Bučar je eden od okvirno desetih v Sloveniji, ki ima Apertov sindrom

Pretekli četrtek smo obeležili svetovni dan redkih bolezni. Med te spada tudi Apertov sindrom, ki ga ima po nekaterih ocenah v Sloveniji okoli 10 oseb. Gre za genetsko bolezen, ki povzroči spremembe v razvoju kosti lobanje in obraza, pogosto tudi zraščanje prstov na rokah in nogah, pojavljajo se še nekatere pridružene težave, kot so izguba sluha, hude akne, potenje, fuzija hrbtenice v vratu, mastna koža, zamude pri rasti. S to boleznijo se spopada tudi 26-letni Tim Bučar:

“Do zdaj sem bil na več kot 15 operacijah. V Franciji so mi operirali lobanjo, mi razkosali kosti, dali cevko v možgane, da odteka voda iz njih. Brez te cevi bi mi zalilo možgane in bi umrl.”

Kljub temu Tim ne more in verjetno tudi nikoli ne bo sposoben opravljati nekaterih vsakodnevnih opravil, ki so drugim samoumevna. Pomoč družine je pri tem ključna:

“Imam težave in si ne morem postriči nohtov, ne morem si temeljito umiti glave ali si obrisati riti.”

A Tim si ne želi biti odvisen ne od družine, še manj pa od državne pomoči. Zato se ukvarja z zbiranjem odvečnega papirja, peko palačink in pripravo smutijev na javnih prireditvah, dostavlja kosila, tudi svoj koledar je že izdelal. Trenutno z naštetimi opravili zbira denar za fizioterapijo:

“Jaz se ne upam sam gibati, ker ne vem, koliko sem sposoben. Da ne bi prišlo do kakšnih poškodb. Recimo počep je en tak gib. Ali sklece. S tem imam težave in zato potrebujem te terapije.”

Andreja Gradišar