Prvo prijavo so pri SI-CERT-u prejeli leta 2013, potem pa vsako leto več

Ljubezen ne pozna meja, niti jezikovnih, odkar nam je obzorja razširil svetovni splet, pa so geografske meje popolnoma izginile. Tako lahko vstopamo v ljubezenske odnose z neznanci, ki jih morda sploh ne bomo nikoli videli v živo. Zaradi upanja, da bodo spletnega ljubimca, s katerim v pogovorih preživljajo prijetne večere že več mesecev, naposled le spoznale, ženske srednjih let na neznane račune nakažejo več tisoč, celo več deset tisoč evrov, pravi Tadej Hren, iz SI-CERT-a.

Dobro organizirane skupine ustvarijo profile privlačnih moških, ki delajo pri organizaciji Zdravniki brez meja, na naftni ploščadi ali v katerem drugem poklicu, pri katerem imajo omejeno gibanje. Ko se po večmesečnih prijetnih večernih pogovorih gospa dovolj zaljubi, ji predlagajo, da bi jo prišli obiskat. Za to potrebujejo denar, ki ga sami še ne morejo dvigniti, čeprav ga imajo in ga bodo vrnili.

Rekordni znesek, ki so ga prevaranti zvabili od zaljubljene gospe srednjih let, je bil 100 tisoč evrov, v povprečju pa so izgube visoke 20 tisoč evrov.

Zgodbe prevaranih moških so nekoliko drugačne. Z njimi navežejo stik privlačne mlade ženske, ki kmalu predlagajo pogovore prek videozveze. Tam jih prepričajo o slačenju, da jih potem lahko izsiljujejo z intimnimi posnetki. Takim prevaram ne nasedejo neizobraženi, pač pa nadpovprečno izobraženi moški. Pomembno je, da ne nakažejo niti najmanjše vsote denarja, saj tako prevaranti nadaljujejo stopnjevanje izsiljevanja.

Cirila Štuber