“20 let ni dolga doba, če si tretja razvojna os”, je ena izmed pronicljivih izjav Aljaža Verhovnika. Diplomirani pravnik, ki je pri 20-tih postal občinski svetnik, pri 24-tih podžupan, ob tem že peto leto vodi koroško Mladinsko iniciativo za 3. razvojno os. Prepričanje, da se samo od sebe ne bo nič naredilo, je podstat projekta »Hoč`mo cesto«. Kaj zmorejo civilne iniciative, ko omaga etablirana politika? Zakaj je v nasprotju z mnogimi, ki se izseljujejo, prepričan, da imajo mladi v tej državi prihodnost?

Biti aktiven državljan ni udobno in povsod zaželeno

Diplomirani pravnik, ki je pri dvajsetih postal občinski svetnik, pri 24 podžupan, ob tem že peto leto vodi koroško Mladinsko iniciativo za tretjo razvojno os.

Aktivno državljanstvo ima več plasti, na eni strani so ljudje, ki te podpirajo, prav tako moraš v skladu z demokratičnimi mehanizmi razumeti, da se vsi ne strinjajo s teboj, da ti nekateri tudi nasprotujejo.

Prepričanje, da se samo od sebe ne bo nič naredilo, je podstat projekta »Hoč’mo cesto«. Kaj zmorejo civilne iniciative, ko omaga etablirana politika?

Zelo veliko. Vedno ko gre za velike premike in spremembe, se oblikujejo in so potrebne tudi civilne pobude. Za končni uspeh prispevajo nekaj manjkajoče energije in srčnosti.

Aljaž Verhovnik meni, da ima Koroška dobro razvito infrastrukturo, lepo naravo, kakovost življenja je dokaj visoka, potrebujejo pa sodobno prometno povezavo z osrednjo Slovenijo. Od te ceste je odvisna usoda bodočih generacij.

Naša koroška mladinska iniciativa je nekakšen unikum, saj se v primerjavi s številnimi drugimi, ki predvsem nečemu nasprotujejo, za nekaj zavzema in si želi, da se nekaj naredi.

Ali bodo na poti do hitre ceste uporabili tudi državljansko nepokorščino?

Bomo. Tega smo se poslužili tudi že v preteklosti, ampak nikakor ne mislimo nepokorščine uporabljati nepremišljeno.

Verhovnik si ne želi, da bi njihova iniciativa dobila politični predznak.

Ponudbe za sodelovanje prihajajo tudi od političnih strank. Odprti smo za vsako sodelovanje, ki prinaša širšo družbeno korist. Za zdaj še nismo doživeli poskusa sovražnega prevzema.

Bojan Leskovec