13. licitacija vrednejših sortimentov lesa v Slovenj Gradcu je privabila rekordno število prodajalcev najbolj kakovostnega, pretežno slovenskega lesa, 566 lastnikov gozdov je prodajalo 3706 hlodov, zanje so se zanimali predvsem tujci, ki bodo les predelali v izdelke z najvišjo dodano vrednostjo, v furnirje za jahte in prestižne avtomobile ter glasbila. Vsakoletna licitacija najboljšega lesa je vsekakor spodbuda lastnikom gozdov. Kakopak je tokrat med najbolj zadovoljnimi prodajalci Klemen Šuštaršič, ki je iz Krimskih gozdov pripeljal po kubičnem metru najbolje ocenjen gorski javor, za hlod pa je iztržil drugo najboljšo ceno preko 11.000 evrov. Najvišja cena za hlod gorskega javorja je bila skoraj 15.400 evrov. Dobro so se prodajali orehi, gorski bresti, smreke. Najdaljši smrekov hlod, 12-metrski za kar 4.600 evrov. Kupci imajo radi tudi macesne, jablane, slive, slednje za izdelovanje pip in spominkov.

Licitacija najvrednejšega lesa z največ prodajalci in hlodi doslej, na dražbi prvič tudi hlodi iz državnih gozdov

13. licitacija vrednejših sortimentov lesa v Slovenj Gradcu je privabila rekordno število prodajalcev najbolj kakovostnega, pretežno slovenskega lesa, 566 lastnikov gozdov je prodajalo 3706 hlodov, zanje so se zanimali predvsem tujci, ki bodo les predelali v izdelke z najvišjo dodano vrednostjo, v furnirje za jahte in prestižne avtomobile ter glasbila. Vsakoletna licitacija najboljšega lesa je vsekakor spodbuda lastnikom gozdov. Kakopak je tokrat med najbolj zadovoljnimi prodajalci Klemen Šuštaršič, ki je iz Krimskih gozdov pripeljal po kubičnem metru najbolje ocenjen gorski javor, za hlod pa je iztržil drugo najboljšo ceno, več kot 11.000 evrov. Najvišja cena za hlod gorskega javorja je bila skoraj 15.400 evrov. Dobro so se prodajali orehi, gorski bresti, smreke. Najdaljši smrekov hlod, 12-metrski, za kar 4.600 evrov. Kupci imajo radi tudi macesne, jablane, slive, te za izdelovanje pip in spominkov. Na dražbi je bilo tudi rekordno število kupcev, 39 jih je oddalo rekordnih 12.375 ponudb; 18 kupcev je iz Slovenije, deset iz Avstrije, po štirje iz Nemčije in Italije, dva iz Hrvaške in eden iz Madžarske.

Kitajski kupec, Julian Džu:

“Na licitaciji v Slovenj Gradcu sem prvič, a slovenski les moje podjetje uvaža že leta. Iz kupljenih hlodov bodo nastali furnir, pohištvo in talne obloge.”

Na največji dražbi lesa v srednjevropskem prostoru so prodali za več kot 1,2 milijona evrov kakovostne hlodovine. Predsednik društva lastnikov gozdov Mislinjske doline Jože Jeromel pa išče nov prireditveni prostor in se zanj dogovarja z Mestno občino Slovenj Gradec, ki je po besedah župana Tilna Kluglerja zainteresirana, da prireditev ostane v Slovenj Gradcu.
Letos prvič pa so bili na dražbi hlodi iz državnih gozdov. »Končno,« o tem meni direktor Zavoda za gozdove Slovenije Damjan Oražem in pozdravlja odločitev, da je med najboljšo hlodovino tudi tista iz državnih gozdov, saj je po njegovi oceni še bolj kakovostna.

Neprodanih je ostalo le 285 hlodov, ki jih bodo poskušali prodati v drugem krogu dražbe. Na prizorišču, ki bo prihodnje leto novo, pa je vsako leto zelo živahno, novi lastniki bodo v najpozneje prihodnjih dveh tednih odpeljali cenjeno hlodovino. Medtem pa po Sloveniji sanirajo gozdove po naravnih nesrečah, žledolomih in vetrolomih. Najbolj zaželeno vrsto napada posebna bolezen, javorjev rak.

Karin Potočnik