Pogovor z generalnim sekretarjem Curling zveze Slovenije Gregorjem Riglerjem.

Krling ni šport, ki se ga lotiš z levo roko

Čeprav je krling (uporabljamo tudi zapis curling) v Sloveniji relativno slabo poznan, gre za šport, ki so ga na naših tleh igrali že vsaj med obema vojnama. Generalni sekretar Curling zveze Slovenije Gregor Rigler pojasnjuje, da najstarejši zapis, ki so ga našli, opisuje turnir v krlingu na Bledu, ki so ga igrali na jezeru leta 1929. Zapis je bil objavljen v časniku Slovenec, krling pa je bil poimenovan prav s temi besedami. Marsikdo ga danes sicer imenuje tudi šah na ledu, saj je v igri štirih proti štirim zelo pomembna taktika. Tudi moč je potrebna:

“Eno pometanje zahteva toliko energije kot sprint za 60 metrov. In v eni tekmi je potrebnih vsaj 40 pometanj. Gre za precej zahteven šport. Predvsem novinci odkrijejo en cel kup mišic, za katere sploh niso vedeli, da jih imajo, saj je drža dejansko popolnoma drugačna od vsakdanjega življenja ali kakšnega drugega športa.”

Krling je ena najstarejših ekipnih iger na svetu, najstarejši igralni kamen ima letnico 1511. Posamezni kamen je sicer vreden približno 500 evrov. Vsi kamni izhajajo iz otoka Ailsa Craig, ki leži med Škotsko in Irsko. Ima nekaj specifik, zaradi katerih je edini primeren za igro – je tako gost, da voda ne prodira v njega in kamen zato ne poka. Brez razpok pa je tudi zato, ker je vulkanskega izvora.

“Otok, ki ga sestavlja ta kamen, ima v lastni škotski plemič, ki kopanje in miniranje mednarodni zvezi za krling dovoli enkrat na deset let. Pa še to le takrat, ko na otoku ni ptic.”

Zelo opazna je metla, ki jo uporabljajo igralci krlinga. “Z njo podaljšamo pot kamnu in preprečimo preveč zavijanja. Je tudi opora ob odrivu iz startnega bloka, kapetan pa z njo kaže smer, v katero se naj igralec odrine,” pojasnjuje Rigler, ki pravi, da so kmalu po ustanovitvi Curling zveze Slovenije ugotovili, da na bolj odprta ušesa naletijo, če o tem športu govorijo šaljivo:

“Na začetku smo govorili, da smo moški z metlo. Da smo doma prodali vse sesalce in zdaj treniramo.”

Andreja Gradišar