Delavska svetovalnica odkriva vedno nove primere izsiljevanj tujih delavcev s strani slovenskih delodajalcev. Začelo se je z majhnimi podjetji, zdaj je opaziti, da se v luči pomanjkanja delavcev ustavno spornih praks poslužujejo tudi večja podjetja. Kot je Simeoni Rogelj pojasnil Goran Lukić, je eden od namenov tovrstnih spornih pogodb, da delodajalci delavce za določeno obdobje vežejo nase in jim z različnimi pogodbenimi kaznimi onemogočijo odhod.

Vse več podjetij z ustavno spornimi praksami prisiljuje k delu

V Delavski svetovalnici ugotavljajo, da vse več podjetij uresničuje ustavno sporne poslovne prakse, s katerimi tujce iz sosednjih republik, ki prihajajo na delo v Slovenijo, prisiljujejo, da določeno obdobje ostanejo zaposleni pri njih. Gre za navadno trgovino z ljudmi in oderuštvo, opozarjajo, ter pristojne pozivajo k ukrepanju. Vračilo stroškov, povezanih z zaposlovanjem tujih delavcev, zahtevajo nekateri izvajalci pristaniških storitev v Luki Koper, potem podjetje Zabret iz Kranja, Terme Olimia, za ponazoritev pa Goran Lukić iz Delavske svetovalnice opisuje primer, kako podjetje Romat kovinarstvo gradbeništvo in druge storitve za svoje naročnike prek Facebooka išče delavce za delo na strojih CNC:

Delavec mora najprej priti v slovenijo, da ga delodajalec vidi, da naredi nekaj ur na stroju, da če se delodajalec odloči za delavca, tujcu sporoči, da bo njegova zaposlitev stala 500 evrov. To lahko plača vnaprej ali se mu odbije od plače.

To je navadna goljufija, opozarjajo v Delavski svetovalnici. In v enem takšnem primeru je sodišče že odločilo, da je takšna pogodba nična.

Gre za direkten poseg v ustavno pravico do izbire dela, delovna zakonodaja pravi, kdo krije te stroške, da ne govorimo o mednarodnem sporazumu zaposlovanja delavcev iz BiH, da vse stroške postopka izdaje dovoljenja za delo krije delodajalec.

Lukić dodaja, da so delodajalci tokrat šli predaleč:

Namesto da ponudijo motivacijo, dobro plačo itd, se gredo takšna izsiljevanja.

In poziva pristojne institucije k ukrepanju. Več v pogovoru, ki smo ga z Goranom Lukićem posneli po novinarski konferenci.

Simeona Rogelj