Pogovor z astrofizičarko prof. dr. Andrejo Gomboc ob 100 letnici ustanovitve Mednarodne astronomske zveze

Mednarodna astronomska zveza povezuje astronome z vsega sveta in določa imena in oznake nebesnih teles. Skozi vse leto bodo potekale dejavnosti, ki želijo poudariti pomen astronomije za izobraževanje, razvoj in povezovanje med narodi. Slovenija se bo v letošnjem letu pridružila 72 državam, kjer bo potekalo več kot 700 astronomskih aktivnosti tako na mednarodni kot na državni ravni. Pobudo je dala Mednarodna astronomska zveza, ki letos praznuje sto let, v Sloveniji pa bomo ob tem jubileju praznovali tudi 70-letnico delovanja Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije.

O novih odkritjih o vesolju v minulih 100 letih smo se pogovarjali z astrofizičarko prof. dr. Andreja Gomboc ki pravi, da merjenje mišič ne poteka več med državami temveč med podjetji, ki vidijo v vesolju možnosti za zaslužek.

Kar se znanosti tiče, človeštvo po mojem mnenju sodeluje pri odkrivanju vesolja. Astronomija združije. Zvezde, ki jih vidimo, niso od nikogar in so od vseh.

Prvi mednarodni dogodek je “100 ur astronomije”. Z njim želijo širiti navdušenje in veselje do opazovanja in raziskovanja vesolja. V štirih dneh, od 10. do 13. januarja, bo po vsem svetu potekala vrsta astronomskih dogodkov. Več najdete na spletni strani Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije.

Urška Henigman