Študije so pokazale, da redno uživanje stročnic znižuje LDL-holesterol in raven trigliceridov ter uravnava krvni tlak

V tokratni rubriki Veste, kaj jeste? odgovarjamo na vprašanje, zakaj je modro stročnice na jedilnik uvrstiti čim večkrat. Strokovnjaki namreč poudarjajo, da lahko na podlagi več raziskav stročnice štejemo med dobre vire mineralov, pa tudi drugih hranil, pomembnih za naš organizem. So pomemben vir beljakovin, vlaknin in vitaminov skupine B, poleg tega pa jih štejemo med živila z malo maščob. So tudi vsestransko uporabna vrtnina in so cenovno dostopne.

“Zanimivo je, da je obsežna raziskava, ki je leta 2004 raziskovala povezavo med prehrano ljudi po svetu in njihovo življenjsko dobo, ugotovila, da je edino povezavo med dolgim življenjem in prehrano mogoče potegniti prav z uživanjem stročnic. Kljub številnim znanim pozitivnim učinkom stročnice v zahodnem svetu večkrat tedensko uživa le približno osem odstotkov ljudi.” – Nina Zupanič, Inštitut za nutricionistiko

 

Vir: Inštitut za nutricionistiko 

Peter Močnik