V koprskem zaporu je skoraj 35 odstotni manko pravosodnih policistov, je po obisku v njem povedala ministrica za pravosodje Andreja Katič. Ministra za finance in javno upravo bo zato še to popoldne poskušala prepričati za spremembo t.i kvot za nove zaposlitve. Nova v.d. direktorice koprskega zapora bo s prihodnjim torkom postala Janja Pahor Mohorič, dogajanje povzema Tjaša Škamperle.

Ministrica za pravosodje Andreja Katič bo finančnega ministra poskušala prepričati o spremembi t. i. kvot za nove zaposlitve

V koprskem zaporu je skoraj 35-odstotni manko pravosodnih policistov, je po obisku v njem povedala ministrica za pravosodje Andreja Katič. Ministra za finance in javno upravo bo zato še to popoldne poskušala prepričati o spremembi t. i. kvot za nove zaposlitve. Nova v. d. direktorice koprskega zapora bo s prihodnjim torkom postala Janja Pahor Mohorič, dogajanje povzema Tjaša Škamperle.

Ministrico za pravosodje Andrejo Katič je zanimalo, kaj so po pobegu dveh pripornikov za to, da se kaj podobnega ne bi zgodilo, naredili v Kopru:

“Povedali so mi, da so že pregledali nadzorni snemalni sistem s strokovnim podjetjem – strošek nadgradnje bo 25.000 evrov. Pregledalo se bo varovalno ograjo, v prihodnjih mesecih in letih bo potrebna tudi nadgradnja zračnega prostora.”

Pa tudi zaposlovanje novih kadrov:

“Na mestu je opozorilo, da je ljudi premalo. Že v času ZUJF-a se ni nadomeščalo niti tistih, k niso šli v pokoj. To pomeni, da bodo novi sodelavci lahko tukaj šele čez leto in pol.”

Največ časa pa so sicer posvetili pogojem dela in bivanja. Zaradi pobega nihče od pravosodnih policistov ne bo izgubil službe. Izdali jim bodo opozorilo pred prekinitvijo pogodbe, je povedal prvi mož Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj. Ta ni jasno dogovoril na vprašanje, kaj so pravosodni policisti počeli, da nadzornih kamer, ki so posnele pobeg, niso videli oz. se niso odzvali. Nova vršilka dolžnosti direktorja koprskega zapora bo postala Janja Pahor Mohorič, ki je vodila je tudi interno preiskavo pobega pripornikov iz koprskega zapora.

Prvi