V Davosu v teh dneh poteka svetovni gospodarski forum, ki ga spremlja naš poročevalec Luka Robida, ki poroča, da je med politiki in predstavniki mednarodnih organizacij v ospredju odnos med Združenimi državami Amerike (ZDA) in Kitajsko. Davos ostaja tudi prostor razprave, ki se ga udeležujejo tudi številni gospodarstveniki z vseh koncev sveta, ki jih je več kot političnih predstavnikov. "Da sploh lahko pridejo v Švico, se morajo precej potruditi in ta trud se v največji meri izkaže tudi s tem, da plačajo več 10 tisoč dolarjev participacije," je še povedal Robida.

Kritike iz Nemčije usmerjene proti politiki ameriške administracije

V Davosu te dni poteka svetovni gospodarski forum, ki ga spremlja naš poročevalec Luka Robida. Pravi, da je med politiki in predstavniki mednarodnih organizacij v ospredju odnos med Združenimi državami Amerike in Kitajsko.

Tako je danes Christine Lagarde z mednarodnega denarnega sklada za največjo coklo razvoja svetovnega gospodarstva poudarila prav trgovinske bitke med Kitajsko in ZDA. Podobno, kot je včeraj nemška kanclerka Angela Merkel pozvala k reformi mednarodnih institucij, je to danes storil še generalni sekretar svetovne trgovinske organizacije Roberto Azevedo, ki je jasno povedal, da bi razpad pravil globalnega trgovanja svet pahnil v srednji vek.

Davos ostaja prostor razprave, ki se ga udeležujejo tudi številni gospodarstveniki z vseh koncev sveta, ki jih je več kot političnih predstavnikov. “Da sploh lahko pridejo v Švico, se morajo precej potruditi in ta trud se v največji meri izkaže tudi s tem, da plačajo več deset tisoč dolarjev participacije,” je še povedal Robida.

Zneski pri nekaterih podjetij gredo celo v več 100 tisoč dolarjev tega prispevka, in jasno je, da imajo potem od tega tudi zelo konkretna in visoka pričakovanja.

Cirila Štuber, Luka Robida