V prenesenem pomenu besede počeno srce pomeni žalost, ki jo spremlja tudi fizična bolečina

Udari sto tisočkrat na dan, žensko je v povprečju hitrejše za 8 udarcev, dnevno načrpa dobrih 7 tisoč litrov krvi in se malenkost umiri le med spanjem. Pred Valentinovim v kvizu ugotavljamo nekaj zanimivosti, povezanih s srcem in iščemo odgovor na vprašanje: ali srce res lahko poči?

Anatomija bi srce narisala drugače, kot ga rišemo sicer. Tudi njegova velikost je prilagojena velikosti posameznika, običajno je srce veliko kot skupaj stisnjeni pesti. Gre za zelo koordiniran stroj in za najpomembnejšo mišico v telesu, ki pa je tudi najbolj pridna. 22. dan je tisti, ko srce prvič začne biti in najhitreje bije srce novorojenčkov. In tistih, sveže zaljubljenih. To se zgodi zaradi miselnih procesov, razloži kardiologinja, prof. dr. Metka Zorc. Srce torej ni le groba mišica – nanj delujejo tudi čustva, tako pozitivna kot negativna. Ali lahko potemtakem srce tudi poči? Lahko.

“Srce poči ob bolezenskih stanjih, dejansko. Se dogaja, je sicer redko, ampak se zgodi.”

In se je zgodilo. Tudi Tavčarjevi oziroma v zgodbi Janezovi Meti. Počilo ji je srce. Od sreče, razlaga prof. dr. Metka Zorc:

“Ivan Tavčar je bil brat od moje prababice. In zgodba Cvetja v jeseni je resnična. Mislim, da je imela mladenka prirojeno srčno hibo, imela je simptome že pred tem (ni zmogla domačih opravil ali na ples), a v tistih časih medicina ni bila tako napredna, da bi to bolezen diagnosticirali. Ob novici, da se bo poročila, je po mojem mnenju dobila motnje srčnega ritma in umrla od sreče.”

Cvetje v jeseni, ki zaradi počenega srca ni obrodilo sadov. Jih je pa zato toliko več v moderni medicini: najmlajši bolnik (oz. bolnica), ki je imela poseg na srcu je bila stara le minuto. Po uspešni operaciji je deklica sicer pozneje potrebovala tudi presaditev srca. Ali se človek po presaditvi srca spremeni? Raziskovalci še ugotavljajo, ima pa srce v naši zavesti verjetno drugačen pomen, kot kak drug presajeni organi, čeprav gre v osnovi za črpalko, ki omogoča življenje. V Sloveniji je na leto do 25 presaditev srca, kar nas, glede na število prebivalcev, uvršča v svetovni vrh.

Nadia Petauer