Med divjimi živalskimi vrstami je lisica najbolj urbana

V mnogih kulturah lisica simbolizira zvitost in modrost. Japonci in Korejci pravijo, da je mogoče s pomočjo legend o lisicah doseči razsvetljenje, predvsem pa lisica nastopa v številnih pravljicah. Lisice so v sorodu z volkovi, šakali in psi, zato so njihove osnovne značilnosti precej podobne, a z nekoliko odstopajočim načinom življenja. Ne živijo v tropih, so bolj samotarke, jih pa najdemo na vseh kontinentih z izjemo Antarktike. Polarna lisica izjemno dobro prenaša nizke temperature, zazebe jo šele, ko je okoli -70 stopinj Celzija. In njeno dragoceno krzno je eden izmed razlogov, da marsikje postaja ogrožena živalska vrsta. Postaja pa tudi “udomačena” žival, razlaga dr. Ivan Kos, profesor na Katedri za ekologijo in varstvo okolja na Biotehniški fakulteti v Ljubljani:

“Podobno kot imajo ljudje doma dihurje ali pa kune, tako imajo doma tudi lisice. A pri lisici njena divjost v določenem delu postane težje obvladljiva. Gre sicer za zanimiv fenomen…”

Ker so lisice ljubke, pametne in igrive se je konec 50-ih let zgodil tudi naslednji eksperiment: ruski biolog Dmitrij Beljajev je na Inštitutu za citologijo in genetiko v Sibiriji začel uresničevati idejo o udomačitvi srebrne lisice. Izbiral in paril je tiste, ki so se ljudi najmanj bale in v 40ih generacijah živali je ustvaril udomačeno lisico, ki jo lahko danes kupite za okoli 8 tisoč ameriških dolarjev.

Pri udomačenih lisicah se je spremenil tudi njihov videz: dobile so povešena ušesa, manjšo lobanjo, manjšo čeljust in kratek zavit rep. Rep, ki je eden od glavnih značilnosti divje lisice. Z zelo pomembno vlogo pri lovu.

Lisica je zvita. In ne naključno s tem pridevnikom. Ni malo zgodb, ko so lisice denimo balinarjem ali golfistom kradle žogice in pri tem celo ignorirale bližnji kokošnjak.

“Lisica ima navado, da k brlogu prinaša stvari. In tam potem najdemo prazne jogurtove lončke, čevlje, žogice, ipd. “

Lisica je svetovno znana po tem, da živi v urbanih naseljih. V Londonu na kvadratnem kilometru živi okoli 20. In tam skrbijo predvsem za zmanjševanje populacije podgan.

Nadia Petauer