Projekcije kažejo na vzpon populistov in rekordno nizko podporo tradicionalno najmočnejšim sredinskim strankam

Boste tokrat šli na evropske volitve? K temu poziva slogan letošnje vseevropske kampanje, ki pred majskim glasovanjem počasi dobiva zagon. Slovenija je med državami, kjer se evropskih volitev udeležuje najmanj volilnih upravičencev – pred petimi leti na volišča ni prišel niti vsak četrti, in tudi zadnje ankete ne kažejo na kaj več interesa. Medtem pa letos o prelomnici govorijo v domala vseh evropskih političnih skupinah – ponavlja se misel, da prebivalci Unije tokrat odločamo, ali gremo naprej skupaj ali na pot razkroja. Medtem ko projekcije kažejo, da tradicionalno najmočnejše sredinske stranke izgubljajo večino, se namreč vzpenjajo evroskeptični populisti.

Analitik Evropskega parlamenta Phillip Schullmeister pojasnjuje:

»Populisti res pridobivajo moč, a ne po vsej Uniji. Številke ne kažejo na val zmag skrajne desnice po Evropi, jim bo pa v nekaterih državah vsekakor uspelo. Veliko vprašanje pa je, kako se bo ob teh strankah pozicionirala politična desnica.«

Sklepati bo namreč treba kompromise. Ena od držav, kjer populistom kaže odlično, je Italija – Evropska unija je namreč ni znala učinkovito razbremeniti bremena migracij. A ko opozarja belgijski poslanec Zelenih Bart Staes, to ne bi smel biti razlog za nezaupanje v delovanje Unije, saj pri migracijah niso zatajile evropske institucije:

»Zatajile so vlade držav članic. Populisti zdaj sestavljajo novo skupino v parlamentu; iz Italije so to Salvinijeva Liga in Gibanje petih zvezd, povezujejo se z vladajočo poljsko stranko. Pravijo, da želijo pri migracijah solidarnost – in prav imajo; a kdo je doslej zavrnil vse predloge rešitev? Poljska in Madžarska vlada – zaveznici italijanskih populistov. To moramo povedati ljudem na Poljskem, v Italiji in na Madžarskem.«

V Sloveniji, kot kažejo raziskava Eurobarometra, evroskepticizem med ljudmi nima podpore; migracije pa v nasprotju z evropskim povprečjem niso niti med tremi temami, ki najbolj zanimajo slovenske volilce. Več pa v posnetku.

Urška Ivanovič