Severna in Južna Dakota, Nebraska, Kansas, Minnesota, Wisconsin, Iowa, Indiana, Michigan in Illinois, severni del srednjega zahoda ZDA, so zajele izjemno nizke temperature, zaradi katerih so oblasti razglasile izredne razmere. Okoli 212 milijonov Američanov ali 72 odstotkov kontinentalne populacije ZDA te dni občuti temperature pod lediščem. Poklicali smo v Chicago, kjer so včeraj namerili -30 stopinj Celzija in kjer živi Miloš Žefran.

Ljudje se po večini zadržujejo v notranjih prostorih, že ob kratem sprehodu se na obrveh in trepalnicah pojavijo kristali ledu

Severni del srednjega zahoda Združenih držav – Severno in Južno Dakoto, Nebrasko, Kansas, Minnesoto, Wisconsin, Iowo, Indiano, Michigan in Illinois – so zajele izjemno nizke temperature, zaradi katerih so oblasti razglasile izredne razmere. Približno 212 milijonov Američanov ali 72 odstotkov celinske populacije ZDA te dni občuti temperature pod lediščem. Poklicali smo v Chicago, kjer so včeraj namerili minus 30 stopinj Celzija. Tam živi tudi doktor računalniških znanosti Miloš Žefran, ki opisuje, kako je osebno občutil mraz.

“Po večini se niti ne podajamo ven. Treba se je dobro obleči, si pokriti obraz. Zunaj si mogoče 15, 20 minut, kaj več postane problematično, saj roke otrpnejo. Recimo včeraj na sprehodu so se na obrveh in trepalnicah pojavili kristali ledu. Malo te je strah, ker te temperature so tako nevarne, da se ne gre igrati.”

Nadia Petauer