Splavarstvo ali flosarstvo? Splavarstvo na Slovenskem sodi med transportno prometno dejavnost, ki je bila najbolj razvita v Zgornji Savinjski dolini, v dolini reke Drete in pa v Dravski dolini.

Splavarstvo na Slovenskem sodi med transportno prometno dejavnost, ki je bila najbolj razvita v Zgornji Savinjski dolini, v dolini reke Drete in pa v Dravski dolini. Prve omembe savinjskega splavarstva segajo v 15. stoletje, dravsko splavarstvo pa je omenjeno v virih iz 14. stoletja. Splavi so plovila, ki jih sestavljajo povezan les, debla, tramovi in deske. V  preteklosti so jih uporabljali tudi za prevoze drugega blaga in izdelkov, pa tudi kot  transportno sredstvo za prevažanje oseb in živine.

Flosarji z Ljubnega ob Savinji.

foto: Arhiv Flosarsko društvo Ljubno ob Savinji.

Ob tem je zanimivo, da v Savinjski dolini  in tudi v Dravski dolini  splavarjenje imenujejo- flosarstvo. Kakor koli že, splavi so bili od nekdaj zelo priročno in učinkovito sredstvo za prevoz lesa ter najrazličnejših drugih dobrin in izdelkov. V oddaji Sledi časa bomo spoznali flosarje oziroma splavarje in njihovo naporno a zanimivo življenje.

 

 

Sogovornika

Dr. Boža Garfenauer

 

Martin Juvan

Zbirka

Pot.

foto: Arhiv Flosarsko društvo Ljubno ob Savinji.

 

Dravski splavarji

 

 

Flosarska pesem

 

Milan Trobič